Hamburger Abendblatt: "Ελλάδα, ο ζητιάνος της Ευρώπης"

Η χριστουγεννιάτικη Ελλάδα μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία απασχόλησε έντονα τον γερμανικό τύπο στις προηγούμενες ημέρες.

«Ο ζητιάνος της Ευρώπης: η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση» είναι ο τίτλος της Γερμανικής Εφημερίδας Hamburger Abendblatt, η οποία στο ρεπορτάζ της περιγράφει την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει αυτή την περίοδο η πλειονότητα των Ελλήνων. Μια κατάσταση στην οποία περιήλθαν ξαφνικά και η οποία εμπεριέχει ξένες μέχρι σήμερα για τους Έλληνες εικόνες, όπως είναι οι χιλιάδες άστεγοι και οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.

Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο το άρθρου, πιστεύοντας ότι πρέπει να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι 'Ελληνες:

Daily-Life-In-Athens1"Η Ελλάδα είναι εξουθενωμένη, απειλείτε με κατάρρευση. Μόνο με την βοήθεια της Ευρώπης μπορεί να σωθεί η χώρα".

Το συναίσθημα είναι πάντα το ίδιο όταν συναντά κανείς έναν άστεγο σε μια πόλη. Πάντα η ίδια εμπειρία η οποία αλλάζει τις προοπτικές μας έστω και για λίγα δευτερόλεπτα με τη σκέψη να του δώσω κάτι? Μήπως η βοήθεια μου χρησιμοποιηθεί για τη κατανάλωση σε αλκοόλ? Απαλύνω με ένα ευρώ την κατάντια των άλλων? Μένει και το ερώτημα "μήπως είναι ο ίδιος υπαίτιος για τη μιζέρια του?" Από αμέλεια, τεμπελιά ή λανθασμένης απόφασης συνδεδεμένη με μια τραγική στιγμή στη ζωή του". Μένει μόνο το συναίσθημα και ο φόβος "Μήπως μπορεί να συμβεί και σε μένα?"

Υπάρχουνε πολλοί Άστεγοι στη Γερμανία. Πολλοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ψάχνουνε στα σκουπίδια για να βρούνε κάτι που να αξιοποιείται όπως κενές φιάλες που ενεχυριάζονται κάτι για να το αξιοποιήσει. Στη Χώρα μας είναι φανερό ότι η φτώχεια όλο περισσότερο μεγαλώνει, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα η φτώχεια δεν ήρθε σε αργή κίνηση αλλά σε ελεύθερη πτώση. Η Ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται στον πάτο. Η οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν άλλες δυνάμεις. Όμως χρειάζονται δύναμη και ενθάρρυνση για να σταθούνε και πάλι στα πόδια τους. Μόνο με ενέσεις μπορεί να κρατηθεί η αξιοπρέπεια, με χρηματοοικονομικές ενέσεις από τις Ευρωπαϊκές χώρες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στα μέσα του Δεκέμβρη ενέκριναν οι υπουργοί οικονομικών πενήντα δις. πληρωτέα σε διάφορες δόσεις. Πόσα πακέτα συνολικά ελευθερώθηκαν για την διάσωση της χώρας από το 2008? Για να απαντηθεί αυτό ακόμα και οι ειδικοί στην οικονομία της Γερμανίας θα χρειαστούνε λίγο χρόνο για να το απαντήσουν.

Η Ελλάδα είναι ο άστεγος, ο ζητιάνος της Ευρώπης. Εξαρτημένη από την βοήθεια άλλων χωρών για να επιβιώσει και να εξυγιανθεί με αξιοπρέπεια. Η φήμη για τους τεμπέληδες της Ελλάδας έχει σιγήσει στη Γερμανία εδώ και καιρό. Είναι ολοφάνερο ότι τα τελευταία χρόνια με την μέγιστη καταβολή προσπαθειών του κάθε πολίτη της χώρας και τις κάθε πρόκλησης σε μνημόνια δεν είναι εφικτό να σταματήσει την καταστροφική πορεία της χώρας και της κοινωνίας. Η Ελλάδα μόνη της δεν θα μπορέσει να απελευθερωθεί από τα χρέη, όχι με τις ίδιες δυνάμεις.

Το θέμα σήμερα δεν είναι αν το κράτος ή η εκκλησία προσφέρει ένα γεύμα σε δεκάδες χιλιάδες άστεγους αλλά το ότι έγκυες γυναίκες διώχνονται από νοσοκομεία διότι δεν μπορούνε να ανταπεξέλθουν οικονομικά για τη γέννα του βρέφους τους. Βαριά άρρωστοι πεθαίνουν διότι κανένας δεν πληρώνει για τα φάρμακα τους τα οποία είχαν κάποια λίγα ευρώ κόστος στα φαρμακεία της γειτονιάς. Οι αυτόχειρες και η ανεργία στην Ελλάδα αυξάνονται σε καλπάζουσα μορφή. Ολόκληρες συνοικίες και στρατόπεδα γίνονται καταφύγια συγκέντρωσης διότι δεν υπάρχουν βασικά αγαθά για την υγεία η που κινδυνεύει. Αναρωτιέται κανείς αν η Ελλάδα απελευθερωθεί από την κατάντια αυτή μόνη της ή αν προμηνύεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας μπορούμε να θέσουμε το ίδιο ερώτημα όπως και στην αρχή με τον άστεγο. Ποιος έχει την ευθύνη?Ποιος το προκάλεσε? Μάλλον δεν θα βρούμε την απάντηση. Είναι όμως σωστό τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα να πληρώσουν και πάλι κάτι το οποίο μια ολόκληρη κοινωνία επί δεκαετίες προκάλεσε? Είναι δεδομένο ότι πολλοί πλούσιοι και ειδικά οι εφοπλιστές μεταφέρουν εδώ και δεκαετίες τα χρήματα στο εξωτερικό ή με ευνοϊκές συνθήκες που δημιούργησαν πλούτισαν, απέκτησαν περιουσίες και στην ύστατη στιγμή δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στη χώρα τους. Η κοινωνία στην Ελλάδα είναι περισσότερο διεφθαρμένη απ’ ότι τίμια. Δεν αποδίδει κανένας εμπιστοσύνη στον άλλον και ιδιαίτερα στο κράτος. Δεν πληρώνονται φόροι αλλά λαδώματα. Η οικονομία της χώρας που σε μερικούς τομείς υπήρξε δυνατή χρεοκόπησε για λόγους πολιτικούς και κοινωνικούς επί δεκαετίες και αριθμοί πλαστογραφήθηκαν για την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα.

Είναι όμως σωστό για τους λόγους αυτούς να αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει? Να βοηθήσουμε την Ελλάδα μόνο για να σώσουμε την κατάρρευση του Ευρώ και της Ευρώπης και μαζί με αυτό την ίδια μας την άνεση?

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι μια πρόκληση εξετάσεων για την 'Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν καταρρεύσει η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα νόημα η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Η βοήθεια προς την Ελλάδα στις δύσκολες αυτές στιγμές σημαίνει ότι δυναμώνουμε Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. Η Ευρώπη είναι μια κοινωνία και η κοινωνία αυτή δίνει εξετάσεις στις δύσκολες στιγμές.

Αυτό μπορεί να κοστίσει πολλά για πολλές χώρες και πολλούς ευρωπαίους. Πολλά δισεκατομμύρια θα πρέπει να δοθούνε ακόμα στην Ελλάδα για να επανέλθει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της. Ο στόχος της διάσωσης είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια μέχρι το 2022 θα πρέπει να μειωθεί το κρατικό έλλειμμα κάτω από 110%. Η κατάρρευση της Ελλάδας θα πρέπει να εμποδιστεί σε τέτοιο βαθμό για να μπορέσει να κρατηθεί έστω και στη παρούσα κατάσταση. Ποιος θα έβαζε στοίχημα την περιουσία του ότι θα πετύχει το στόχο της?

Για να σωθεί η Ελλάδα σημαίνει ότι θα πρέπει να σηκώσουμε έναν άστεγο στα πόδια του και να τον πείσουμε ότι μπορεί να πάρει τη ζωή και πάλι στα χέρια του. Ότι μπορεί να τα καταφέρει με τις ίδιες του τις δυνάμεις διότι πρέπει. Η καταπολέμηση της διαφθοράς για μια χώρα είναι ίδια με την πράξη να αποτοξινώσεις έναν αλκοολικό από το αλκοόλ. Να δώσεις σε μια κοινωνία αξιοπρέπεια  και θάρρος είναι το ίδιο ακριβός για εμάς. Όποιος θέλει να σωθεί θα πρέπει να έχει και την πρόθεση να θέλει να σωθεί. Όποιος χρειάζεται βοήθεια θα πρέπει να δεχθεί και την βοήθεια χωρίς να βλέπει εκείνων που την προσφέρει ως εχθρό αλλά ως εκείνον που του προσφέρει θεραπεία. Μερικοί από τους λόγους που είναι ανεπιθύμητοι γερμανοί πολιτικοί.

Η Γερμανία σήμερα είναι τόσο υγιείς και πλούσια όπως καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Είμαστε πλούσιοι διότι βοηθηθήκαμε. Βοηθηθήκαμε να χτίσουμε τη χώρα μας μετά από το παγκόσμιο πόλεμο, βοηθηθήκαμε να μετανοήσουμε εγκλήματα και να τα τιμωρούμε, βοηθηθήκαμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που δημιουργεί για την ίδια και για άλλες κοινωνίες δυνατότητες.

Η βοήθεια για τη διάσωση της Ελλάδας είναι ελάχιστη σε σύγκριση με αυτό που έλαβε η Γερμανία πριν από 65 χρόνια από την Ευρώπη και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να τη χτίσουμε ξανά. Ένας χαμένος και επιθετικός κολοσσός κράτους έγινε καλός και προκομμένος γείτονας. Η βοήθεια που δέχθηκε η Γερμανία, η αερογέφυρα (*) του Βερολίνου, ή χώρα θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης και της ενωμένης Γερμανίας είναι η ιστορία που ξεπερνά κάθε βοήθεια και συμπαράσταση που δόθηκε ποτέ σε ένα λαό. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.

Πηγή: Deutsche Welle | Μετάφραση & επιμέλεια κειμένου : Πέτρος Κοντζίνος

aerogefira verolinou(*)Την Αερογέφυρα του Δυτικού Βερολίνου, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση όλων των εποχών, εγκαινίαζαν πριν ακριβώς από 60 χρόνια οι Δυτικοί Σύμμαχοι, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τον «στραγγαλισμό» της περικυκλωμένης από τους Σοβιετικούς πόλης. Χάρη στις αδιάκοπες πτήσεις αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών «Ντακότα» C-47, όπως αυτά της φωτογραφίας, που ξεφορτώνουν το πολύτιμο φορτίο τους στις 25 Ιουνίου 1948 στο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου, η πόλη κατάφερε να ανεφοδιασθεί σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Ο σοβιετικός αποκλεισμός του Βερολίνου διήρκεσε έντεκα μήνες, μέχρι τον Μάιο του 1949, ενώ η αερογέφυρα προσέφερε πάνω από 2 εκατ. τόνους τροφίμων και επέτρεψε σε 227.000 πολίτες να εγκαταλείψουν την αποκλεισμένη πόλη.
Δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 24/6/2008

2 σχόλια

 • δημοσιεύθηκε από pekon Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 Σύνδεσμος σχολίου
  pekon

  ¨ετσι είναι. Η όλο ή καθόλου. Τις περισσότερες φορές αφήνουνε τα μισα απ έκω

 • δημοσιεύθηκε από marianatsi Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 Σύνδεσμος σχολίου
  marianatsi

  πολυ σωστα κανατε που μεταφρασετε ολοκληρο το αρθρο!
  επειδη κατεχω την γερμανικη γλωσσα και το διαβασα και σε αλλα sites το παραπανω κειμενο, εχει πολυ μεγαλη διαφορα αν δεν το μεφρασεις οπως ειναι το αυθεντικο. τελειως διαφορετικο νοημα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.