Αντισυνταγματικό κρίθηκε από τον 'Αρειο Πάγο το "χαράτσι"

Το Δ' τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε με πλειοψηφία 3 προς 2 ότι το έκτακτο τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (το αποκαλούμενο "χαράτσι") που επιβλήθηκε μέσω ΔΕΗ στη διετία 2011 - 2012 είναι αντισυνταγματικό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η οριστική απόφαση θα παρθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ωστόσο παλαιότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το χαράτσι ως συνταγματικό. Αν και η Ολομέλεια αποφασίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας τη σύγκρουση μεταξύ Αρείου Πάγου και ΣτΕ θα επιλύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Το τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος, αλλά μόνιμος φόρος, και είναι αντισυνταγματικό στο σύνολο του και αντίθετο προς το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα.

Ο Άρειος Πάγος εξέτασε την υπόθεση, μετά από αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για αναστολή απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση που κριθεί τελικά όντως αντισυνταγματικό το χαράτσι ακινήτων η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει περί τα 2 δισ. ευρώ, όσα έχει εισπράξει δηλαδή μέχρι σήμερα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.