Αντιδράσεις πριν το τέλος του κόσμου

Μπορεί η NASA να ανάρτησε στην ιστοσελίδα της καθησυχαστικό μήνυμα ότι το τέλος του κόσμου δεν θα έλθει, μπορεί επιστήμονες και αστροφυσικοί να συμφωνούν ότι το μόνο που θα συμβεί είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, μπορεί πολιτικοί αρχηγοί να μπήκαν στη διαδικασία να... διαψεύσουν επισήμως τη συντέλεια, υπάρχουν όμως ακόμα αυτοί που δεν καθησυχάζονται...

 Επί χρόνια άλλωστε οι άνθρωποι ζούσαν με τον φόβο διάφορων σεναρίων κοσμογονικής καταστροφής και τρομακτικών αλλαγών στον πλανήτη, όπως ότι ο χειμώνας ή η νύκτα θα εγκατασταθούν για πάντα, με τον φόβο του «πυρηνικού χειμώνα», της περιβαλλοντικής καταστροφής, του γιγάντιου αστεροειδή και ό,τι άλλο χωρά ο επιστημονικός νους.


 Στη Μεσοποταμία, το τέλος του κόσμου θα ερχόταν με τον κατακλυσμό. Η ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα δαιμονοποιούσε τους ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες που κορυφώνονται με τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας. Στον Χριστιανισμό, ο Θεός αποφασίζει να αφανίσει ανθρώπους και ζώα στον κατακλυσμό του Νώε. Στη Δυτική Αφρική, είναι η... κολοκύθα που καταπίνει ολόκληρα χωριά ή και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στον κόσμο του Ισλάμ υπάρχει η περιγραφή της καταστροφής του κόσμου, από αμμοθύελλα, εισβολή ή πυρκαγιά και συνοδεύεται από την Ημέρα της Κρίσης.

 Στον Μεσαίωνα, η έλευση του έτους 1000 δημιούργησε φόβο για το τέλος του κόσμου, σε μία αφανισμένη από την πανώλη και την πείνα Ευρώπη. Το 1013 μία ηλιακή έκλειψη αναζωπύρωσε τον τρόμο, ενώ το Millenium το 2000 επανέφερε στο προσκήνιο τρομολαγνικές θεωρίες. Για να φτάσουμε σήμερα στην «προφητεία» των Μάγια, στην οποία δεν διευκρινίζεται πώς ακριβώς θα καταστραφεί ο κόσμος, παρά μόνο ότι είναι «προγραμματισμένο» να συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου.


 Το ημερολόγιο των Μάγια, του μυστηριώδους λαού που άκμασε στην Κεντρική Αμερική από το 1800 π.Χ. ως το 1450 μ.Χ., θεωρείται το ακριβέστερο ημερολόγιο που δημιουργήθηκε ποτέ από γνωστό πολιτισμό. Βασίζεται σε τρεις κύκλους: Έναν κεντρικό κύκλο 365 ημερών, έναν «ιερό» κύκλο 260 ημερών κι έναν Μεγάλο Κύκλο 5.125 ετών. Ο κύκλος της Μεγάλης Μέτρησης ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου του 2012...

 Την επόμενη μέρα είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν ο Ηλιος στις 11.11 π.μ. GMT (13.11 ώρα Ελλάδας) θα ευθυγραμμιστεί με το Σκοτεινό Ρήγμα του Γαλαξία μας για πρώτη φορά ύστερα από 26.000 χρόνια -και τότε, σύμφωνα με τη μυθολογία των Μάγια, θα έρθει το τέλος του κόσμου. Για τους περισσότερους ωστόσο επιστήμονες, αυτό ακριβώς είναι οι «προφητείες» των Μάγια για το τέλος του κόσμου - μυθολογία. Και επιμένουν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία του Δεκέμβρη δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία απλή ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου, με τον οποίο οι Μάγια μετρούσαν τον χρόνο. Αυτό όμως δεν αρκεί να σταματήσει την εσχατολογική φρενίτιδα...


 Κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές με θέμα το τέλος του κόσμου, βιβλία που υπερθεματίζουν την έλευση του Αρμαγεδδώνα, οδηγοί επιβίωσης στο διαδίκτυο... «Το τέλος του κόσμου δεν προβλέπεται να έρθει ούτε στις 21 Δεκεμβρίου ούτε σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια», διαβεβαίωσε τον ρωσικό λαό ο υπουργός Εκτακτων Περιστάσεων, Βλαντιμίρ Πουτσκόφ. Μάταια... Διοργανώνονται ειδικές βραδιές με θέμα την αποκάλυψη των Μάγια, προσφέρονται πακέτα επιβίωσης (με σπίρτα, κεριά, αποξηραμένα ψάρια, σαπούνι και σκοινί) στην προνομιακή τιμή των 23 ευρώ.
 Στη Γαλλία, οι αρχές παίρνουν μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο στο ορεινό χωριό Μπουγκαρά στα Πυρηναία, όπου σπεύδουν μιλιούνια τρομοκρατημένων ανθρώπων. Γιατί; Επειδή πιστεύεται ότι τα UFO θα προσγειωθούν στο βουνό και θα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος όσους τυχερούς βρεθούν εκεί.
 Στη Βρετανία, οι «preppers» βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Ποιοι είναι αυτοί; Μια ομάδα πολιτών που χτίζουν καταφύγια, συγκεντρώνουν κονσερβοποιημένο φαγητό, όπλα και προφυλακτικά για την επιβίωσή τους.
 Κάτι ανάλογο φυσικά έκανε και ο Λου Ζενγκάι, ένας Κινέζος, που δαπάνησε τις οικονομίες μιας ζωής, προκειμένου να φτιάξει τη δική του «κιβωτό του Νώε» για τη νέα Αποκάλυψη.

Τρομολάγνες ή προνοητικοί; Η 21η Δεκεμβρίου θα δείξει...
 Ακόμα πάντως κι αν το πρωινό της 22ας Δεκεμβρίου ανοίξετε τα μάτια σας, μην εφησυχαστείτε... Διότι οι μάρτυρες του Ιεχωβά τοποθετούν το τέλος του κόσμου τον... Ιανουάριο.

Εισιτήριο 9.950 δολαρίων προς τη σωτηρία...
 Μόλις 9.950 δολάρια... Τόσο κοστολογεί η αμερικανική εταιρεία Vivos ένα εισιτήριο προς τη... σωτηρία. Η Vivos ετοιμάζει συνολικά 20 πολυτελή καταφύγια σε διάφορα σημεία του κόσμου, προκειμένου να «φιλοξενήσει» περίπου 4.000... άτομα που θα μπορέσουν να προμηθευτούν το μαγικό χαρτάκι και κατά συνέπεια θα γλιτώσουν από τη συντέλεια.. Ακόμα πάντως κι αν το τέλος του κόσμου δεν έλθει, θα τους μείνει το... εξοχικό.

Το χωριό με τη θετική ενέργεια...
 Καταφύγιο στο Σιρίντζε, ένα μικρό ορεινό χωριό στην Τουρκία αναζητούν όσοι πιστεύουν ότι το τέλος του κόσμου έρχεται, θεωρώντας ότι το χωριό των 600 κατοίκων εκπέμπει θετική ενέργεια. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αναμένεται η άφιξη περισσότερων των 60.000 ανθρώπων. Φυσικά, οι επιχειρηματίες της περιοχής σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την... αποκάλυψη. «Πρώτη φορά εκδηλώνεται τέτοιο ενδιαφέρον στη χειμερινή περίοδο» δηλώνει ο Ιλκάν Γκουλγκούν, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, ενώ ο επιχειρηματίας Ερκάν Ονόγλου πρόσθεσε στην παραγωγή του το «κρασί της αποκάλυψης» για να αγοράσουν οι τουρίστες. Οσοι επιζήσουν...

Μπρους Γουίλις ή Σιγκούρνι Γουίβερ;
 Σε όλες τις καταστροφές χρειάζεται ένας... υπερ-ήρωας. Για τους Βρετανούς, ιδανικοί σωτήρες από τη συντέλεια φαντάζουν ο... Μπρους Γουίλις και η Σιγκούρνι Γουίβερ. Κάτι ότι ήταν πειστικοί στους ρόλους τους στα Armageddon και Alien, κάτι ο φόβος για την επικείμενη καταστροφή, οι Βρετανοί εναποθέτουν σε αυτούς τις ελπίδες τους. Και πάντα υπάρχουν εύκαιροι ο Σούπερμαν και ο Μπάτμαν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.