Πολυεθνικές μάχονται για τα Ελληνικά Προϊόντα.

Νέο «μέτωπο» στην «άτυπη» διαμάχη ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες άνοιξε με αφορμή τα ελληνικά προϊόντα. Αντικείμενο της διαμάχης, η ελληνικότητα των προϊόντων που παράγονται από τους πολυεθνικούς ομίλους σε μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να ακούγεται μάλλον αδιάφορο ως θέμα, ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βάζουν στο καλάθι των αγορών τους προϊόντα που γίνονται εντός συνόρων τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

«Πίσω από την ελληνικότητα, κρύβεται μια τεράστια πίτα με τζίρο αρκετών εκατ. ευρώ, η οποία διαρκώς μεγαλώνει», αναφέρει άνθρωπος της αγοράς και προσθέτει «πως όσες εταιρείες καταφέρουν να περάσουν το μήνυμα πως επιλέγοντας τα προϊόντα τους στηρίζουν την εθνική οικονομία, τότε αυτές θα αποκτήσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων».

Έτσι εξηγείται η προσπάθεια που καταβάλλουν αρκετές εγχώριες και ξένες πολυεθνικές να προβάλουν μέσα από μπαράζ διαφημιστικών μηνυμάτων σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο τη δέσμευση αλλά και τις επενδύσεις τους στην ελληνική αγορά. «Είτε υπερτονίζοντας την προτίμηση σε ελληνικές πρώτες ύλες, είτε προτάσσοντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όταν η ανεργία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, είτε ξεκαθαρίζοντας πως θα παραμείνουν στη χώρα ακόμη και αν αυτή αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, όλοι επιδιώκουν να κερδίσουν την προτίμηση του καταναλωτή», εξηγεί έμπειρο στέλεχος του λιανεμπορίου, το οποίο θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ελληνικότητα

Τον τόνο δίνουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες πρωτοστατούν στην προώθηση ντόπιων προϊόντων. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της Carrefour Μαρινόπουλος, η οποία σχεδόν ταυτόχρονα μετά την αποχώρηση των Γάλλων και την ανάληψη των ηνίων από την οικογένεια Μαρινόπουλου, ανακοίνωσε ειδική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων. Τα τοπικά προϊόντα αλλά και την ελληνικότητά τους προωθούν συστηματικά και οι υπόλοιπες αλυσίδες. Μάλιστα, για την προβολή τους επιστρατεύουν αρκετά ευρηματικά συνθήματα , όπως η «Αφοί Βερόπουλοι» με το «Βέρος Έλληνας» και η Βορειοελλαδίτικη Μασούτης με το «Οικονομικά και Ελληνικά» ενώ από την άλλη η ΑΒ Βασιλόπουλος του βελγικού ομίλου της Delhaize στέκεται στη διαχρονικά της με το «73 χρόνια στηρίζουμε τον Έλληνα παραγωγό» και η γερμανική Lidl με το «Δεκαπέντε χρόνια μαζί είναι τιμή μας».

Ενέργειες για να αναδείξουν τη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία κάνουν και οι μεγάλες βιομηχανίες καταναλωτικών ειδών και τροφίμων, όπως π.χ. η Nestle, η Ελαΐς Unilever, η Friesland Campina και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία του ομίλου Heineken. Στο «παιχνίδι» εκτιμάται πως θα μπουν και άλλες εταιρείες το επόμενο διάστημα καθώς κανείς, και κυρίως οι πολυεθνικές δεν θέλουν να ταυτιστούν στην συνείδηση των καταναλωτών μια ξένη επιχείρηση που λειτουργεί αμιγώς με βάση το κέρδος, σε μια εποχή που η χώρα και οι πολίτες της δοκιμάζονται σκληρά.

Έντονη αντίδραση

Δεν είναι τυχαία η έντονη αντίδραση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην απόφαση του ΣΕΕ (Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας) να χαρακτηρίσει παραπλανητική την πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της μπίρας Amstel καθώς συνέδεε την προέλευση του ονόματος της μπίρας Amstel με την ελληνική γλώσσα (Αμ στέλνανε...) και τις ελληνικές ρίζες. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού δήλωσε πως σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, τόνισε πως διαφωνεί «τελείως με το σκεπτικό της επιτροπής, η οποία αγνοεί τα στοιχεία της ελληνικότητας της παραγωγής και την ουσία της επικοινωνίας της Amstel».

Τι είναι ελληνικό;

Το σίγουρο πάντως είναι πως το περιστατικό με τη Amstel έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση περί «ελληνικότητας» των προϊόντων. Θεωρείται ελληνικό ένα προϊόν με ελληνικό όνομα που φέρνει όλες τις πρώτες ύλες του από το εξωτερικό και συσκευάζεται μερικώς στην Ελλάδα; Είναι λιγότερο ελληνικά τα προϊόντα που παράγονται σε εργοστάσια και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, από έλληνες εργαζομένους και από ελληνικές πρώτες ύλες; Οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας, η τεχνογνωσία και η προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στην Ελλάδα δεν παίζουν κανένα ρόλο; Το τοπίο αλλά και η σύγχυση που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος του υπουργείου Ανάπτυξης θα καταλήξει στα κριτήρια για την απονομή του ελληνικού σήματος. Όσα προϊόντα λάβουν το σχετικό σήμα, τότε αυτά θα θεωρούνται ελληνικά προϊόντα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και αν ένα προϊόν που φέρει barcode με πρόθεμα 520-521 (για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος) δεν σημαίνει αναγκαστικά πως είναι ελληνικό. Και αυτό γιατί το πρόθεμα 520-521 μπορούν να φέρουν και τα προϊόντα που παράγονται σε γειτονικές χώρες π.χ. Βουλγαρία για λογαριασμό ελληνικών εταιρειών.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια

 • δημοσιεύθηκε από HS Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012 Σύνδεσμος σχολίου
  HS

  Δυστυχώς ή ευτυχώς τείνω να συμφωνήσω με την απόφαση του ΣΕΕ. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα δεν είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία όταν ο πρόεδρός της είναι Ολλανδός και η ίδια η εταιρεία της Heineken είναι μέτοχός της. Ποιόν κοροϊδεύουμε? Το bar code εξυπηρετεί ουσιαστικά την αποθήκη, οπότε τι σημασία έχει το πρόθεμα της ελληνικότητας? Πράγματι δεν είναι η μόνη παραπλανητική διαφήμιση - υπαρχει μια σωρεία τέτοιων διαφημίσεων. Το δε γεγονός ότι τα προϊόντα μας είναι κατά 80% εισαγόμενα φαίνεται κυρίως από την τιμή τους στην αγορά που την επωμίζεται κυρίως ο καταναλωτής. Οι αμιγώς ελληνικές εταιρείες είναι ελάχιστες (π.χ. ΙΟΝ, Αφοί Χριστοδούλου) οπότε δεν έχει να κάνει με τις επενδύσεις - αλλά με την κατανάλωση των προϊόντων - μια και οι συγχωνεύσεις - δεν ονομάζονται επένδυση...

 • δημοσιεύθηκε από agorazoellnika Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 Σύνδεσμος σχολίου
  agorazoellnika

  "Τι είναι ελληνικό;"

  Το ερώτημα αυτό δεν υφίσταται για τους Έλληνες.
  Είναι υποβολιμιαίο από όσους θίγονται και είναι ανυπόστατο.
  Ελληνικό είναι ότι παράγουν εταιρείες που ανήκουν σε έλληνες επιχειρηματίες (ή τουλάχιστον έχουν την μεγάλη πλειοψηφία πάνω απο 70% των μετοχών),το παράγουν ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ)απασχολούν ΕΛΛΗΝΕΣ και τέλος αν είναι δυνατόν, κατα περίπτωση, χρησιμοποιόυν ελληνικές πρώτες ύλες.
  Διότι για παράδειγμα το βόιο κρέας δεν μας φτάνει είναι σε μαγάλο ποσοστό εισαγώμενο. Τα φασόλια και οι φακές που παράγονται στην ελλάδα δεν απρκούν γαι τις ανάγκες μας. Οπότε σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και κάποιες εισαγώμενες πρώτες ύλες. Αλλά το θέμα των πρώτων υλών είναι και η μοναδική παράμετρος στην οποία (αναγκαστικά σε μερικές πριπτώσεις όπως είδαμε πιο πάνω) μπορούμε να αποδεχθούμε ως όχι απολύτως ελληνική.
  ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ + ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ + ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ και κατα περίπτωση πρώτη ύλη.
  ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
  Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική.
  Είναι πολύ απλά τα πράγματα και δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία ότι όλη αυτή η "συζήτηση" ξεκινάει απο τις ξένες πολυθενικές που νιώθουν πλέον να χάνουν μερίδια από την πίτα της κατανάλωσης. ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ, ΣΙΓΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΙ "ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ". ΛΕΦΤΑ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΥΝΤΑΙ.
  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ ΠΛΕΟΝ.
  ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΕΙΡΕΙΕΣ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.