Αρνητικά τα αποτελέσματα της Ελληνικής Οικονομίας

Νικήτας Κωνσταντέλλος / ICAP

Η βαθύτατη κρίση που πλήττει την ελληνική Οικονομία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 2011. Το γεγονός ότι συμπληρώνεται μία πενταετία συνεχούς και εντεινόμενης ύφεσης που σωρευτικά ξεπερνά το 21%, έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δυσμενέστατο περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και τα δεδομένα ανατρέπονται συνεχώς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών, τα κέρδη EBITDA κατακρημνίστηκαν γυρίζοντας αθροιστικά από κέρδη 12 δισ. ευρώ το 2010 σε ζημιές 33 δισ. ευρώ το 2011. Σε αυτήν την έντονα αρνητική συγκυρία λαμβάνει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες συνολικά πέτυχαν αύξηση 7% στον κύκλο εργασιών τους, καθώς και 6% στα κέρδη EBITDA, ενώ και τα ίδια κεφάλαιά τους διευρύνθηκαν, σε μία περίοδο συρρίκνωσης των επενδύσεων γενικά.

Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της έκδοσης είναι, λοιπόν, σαφέστατα θετικότερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών, στις οποίες διαπιστώνεται δραστική επιδείνωση. Βέβαια οι ακραίες συνθήκες κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επηρέασαν αρνητικά και τις κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους.

Χαρακτηριστικό της μεταβλητικότητας της εποχής είναι ότι 107 εταιρείες της αντίστοιχης κατάστασης του 2010 δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη του 2011 και αντικαθιστώνται από νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις. Τέλος, το γεγονός ότι από τις 500 κερδοφόρες εταιρείες του 2011, μόνον 61 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνει πόσο μακρύ δρόμο έχει αυτό να διανύσει ώστε να καταστεί πόλος έλξης των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών.

Οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας και οι επιδόσεις τους πρέπει να αποτελέσουν το πρότυπο και για τις λοιπές επιχειρήσεις της χώρας, στη βασανιστική πορεία εξόδου από την κρίση, η οποία όμως προϋποθέτει ρήξη με δομές και αντιλήψεις που επικράτησαν στο παρελθόν, παράλληλα δε επίμονη, συνεχή και συστηματική προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο

  • δημοσιεύθηκε από Άννα Λαμπροπούλου Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 Σύνδεσμος σχολίου
    Άννα Λαμπροπούλου

    Φαντάζομαι ότι μέσα στις 500 εταιρείες που είναι κερδοφόρες και αξίζουν συγχαρητηρίων είναι και η ίδια η ICAP, η οποία επί σειρά ετών κάνει τον μεσίτη, για να μη πω δουλέμπορο, ώστε να επινοικιάζει εργαζόμενους στις Τράπεζες. Όταν δε πέφτει το budget, τα χρήματα δηλαδή που εισπράτει από την Τράπεζα για αυτούς τους ανθρώπους και προκειμένου να μην χάσει τα κέρδη της, μετέρχεται άλλων μεθόδων: π.χ. τους αλλάζει εν μία νυκτί την ειδικότητα από Χειριστής Η/Υ σε Υπάλληλο γραφείο εξοικονομώντας 100 με 200 ευρώ το κεφάλι. Εύγε! κ. Κωνσταντέλλο, αυτό θα πει "ρήξη με δομές που επικράτησαν στο παρελθόν"

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.