Ποιο προϊόν θεωρείται ελληνικό ?


Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στο συνέδριο «Ελληνικό Προϊόν – Δύναμη Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας»στα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα προϊόν για να θεωρηθεί ελληνικό.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι ο τόπος παραγωγής, τα φορολογικά έσοδα που συνεισφέρει στα Κρατικά Ταμεία, αλλά και οι θέσεις εργασίας που συντηρεί πρέπει να είναι τα κριτήρια για τον καθορισμό του.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς από το βήμα του συνεδρίου ξεκαθάρισε πάντως ότι βασικό κριτήριο βάσει του οποίου ένα προϊόν θα μπορεί να χαρακτηρίζεται και να προβάλλεται ως ελληνικό είναι η σύνδεσή του με την παραγωγική διαδικασία και τι βιώσιμες θέσεις εργασίας δημιουργεί η παραγωγή του.
Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί είναι της άποψης ότι το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι προαιρετικό και να απονέμεται στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση ελληνικού σήματος θα οδηγήσει στη διακοπή μιας άναρχης χρήσης της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίας των προϊόντων.
Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί με ελληνικά σημαιάκια, αλλά με μια εμπορική πολιτική έντιμη για τον καταναλωτή, με υψηλής ποιότητας προϊόντα που θα βρουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές, είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος αφού σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να παράγει περισσότερα προϊόντα, τα οποία θα εξάγονται και θα καταναλώνονται όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός των συνόρων της», τόνισε ότι η σήμανση των ελληνικών προϊόντων, οφείλει να λάβει εξωστρεφή αντί για εσωστρεφή χαρακτήρα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός αναγνωρίσιμου και ελκυστικού brand name στις διεθνείς αγορές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.