Δημήτρης Πολιτόπουλος: Δημιουργός της "Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης"

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος ήρθε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το 1998 με ένα όραμα. Ήθελε να δημιουργήσει την πρώτη καθαρά ελληνική μπύρα.

 Όντας ο ίδιος  ζυθοποιός, απόφοιτος του Siebel Institute of  Technology Chigago, Illinois, αποφάσισε να  ενισχύσει οικονομικά και βιομηχανικά την πατρίδα του με ένα ζυθοποιείο, μια και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που δεν παρήγαν δική τους  μπύρα.

 Έτσι, το n Φεβρουάριο του 1998, ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο, η "Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης" Α.Ε., στη Ροδόπη, όπου και κατά την παράδοση παρήχθη για πρώτη φορά ελληνική μπύρα στους  αρχαίους χρόνους, και γεννήθηκε η μπύρα "ΒΕΡΓΙΝΑ".

 Σήμερα, 13,5 χρόνια αργότερα, αισθάνεται δικαιωμένος για δεύτερη φορά, καθώς πρόσφατα ανατράπηκε ο  νόμος  που θεσπίστηκε επί… Όθωνα και τελευταία φορά κωδικοποιήθηκε το 1922.

 Η ανατροπή αυτή άνοιξε το δρόμο στις ζυθοποιίες να επεκταθούν και στην παραγωγή χυμών και αναψυκτικών, επενδύοντας στη δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο, του παγωμένου τσαγιού του βουνού με φυσικό γλυκαντικό το μέλι και λεμόνι με όνομα “tuvunu”.

 Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το προϊόν θα διατίθεται στα μπαρ και τους άλλους χώρους και στη συσκευασία των γνωστών βαρελιών μπύρας με το χειροκίνητο μοχλό!

 Οι κινήσεις του έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το BBC, το αμερικανικό δίκτυο CBS, οι New York Times , με απεσταλμένους τους βγάζουν στην πρώτη σελίδα την ιστορία του. Μια ιστορία που έχει λίγο από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, με  σκασμένα λάστιχα του αυτοκίνητου του, απειλητικά τηλεφωνήματα, βανδαλισμό του εργοστασίου, κάψιμο φορτηγών συνεργαζόμενων διανομέων,  κλπ.
 Τι έγραψαν οι New York Times

H εφημερίδα New York Times σε  πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία» αναφέρει μεταξύ των άλλων:  «Ο κ. Πολιτόπουλος (φωτογραφία), ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Βεργίνα, αναφέρεται διεξοδικά στον πόλεμο που έχει δεχθεί επί 13,5 ολόκληρα χρόνια από τον ολλανδικό κολοσσό Heineken, ο οποίος έχει οιονεί μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά ζύθου.

 Σημειώνει ότι όταν επιχείρησε να δημιουργήσει τη Βεργίνα η Heineken κατείχε ποσοστό 90% στην ελληνική αγορά μπίρας (τώρα το ποσοστό της έπεσε στο 72% και, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το 99% που κατέχει στην αγορά της Αιγύπτου, γεγονός που δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να επιβάλλει στην ελληνική αγορά τιμές κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές στην ολλανδική). Άλλωστε, οι πωλήσεις της Heineken στην ελληνική αγορά συνεισφέρουν κατά το 7,1% στο σύνολο των λειτουργικών κερδών του ομίλου",  όπως γράφουν οι ΝΥΤ.

 Και συνεχίζει:  "Ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρει ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την εμπλοκή του στον ελληνικό κλάδο ζύθου ξεκίνησαν από τη διακίνηση του προϊόντος του (δεν έβρισκε διανομείς) και κατέληξαν στο... σκάσιμο των ελαστικών του προσωπικού αυτοκινήτου του και σε απειλητικά τηλεφωνήματα στην επιχείρησή του, όταν, το 2006, διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά μπίρας».

 Το στρατηγικό σχέδιο

 Σήμερα -όπως τονίζει στους UR - το στρατηγικό σχέδιο της «Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης» παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην παραγωγή μπίρας με άριστη σχέση ποιότητας και τιμής. Παράλληλα λέει, θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.

 "Ολοκληρώνουμε τη δημιουργία των αποθηκευτικών χώρων για τα βότανα και ξεκινάμε την κατασκευή βυνοποιείου προκειμένου να αξιοποιήσουμε το κριθάρι που προμηθευόμαστε από τους αγρότες της Θράκης, μέσα από τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας  μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος  4,2 εκατ. ευρώ.   Εξάγουμε σε ΗΠΑ, Αυστραλία Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία και Ιαπωνία με  το 5% των πωλήσεών μας πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Στοχεύουμε να επεκταθούμε  και  σε  νέες αγορές, προσθέτει.  Στην  Ελλάδα,   κατέχουμε σήμερα το 6,3% και θέλουμε να διευρύνουμε το μερίδιό μας, κάνοντας τη δουλειά μας όσο γίνεται καλύτερα", τονίζει.

 Η εταιρία το 2011, αύξησε  τις πωλήσεις της  από τα 14 εκατ. ευρώ στα 16 εκατ. ευρώ ενώ και τα κέρδη προ φόρων από τις 300 χιλ. ευρώ στα 900 χιλ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: UNITED REPORTERS, του Ευκλείδη Καραγιαννίδη (30/5/2012)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Η ΒΙΚΟΣ στην 1η θέση στην Ελληνική αγορά Νερού »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.