AGRITEX Ενεργειακή: μία πρόκληση στην ελληνική γεωργία

Πρόκειται για πιλοτική μονάδα υψηλής τεχνολογίας που κινείται στη κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας, προσφέροντας πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας.

agritex esoteriko

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία δοκιμάζοντας καθημερινά νέες τεχνολογίες και πρακτικές, όλο και περισσότεροι καταναλωτές προσπαθούν να διασφαλίσουν την διατροφή τους με ασφαλή, υγιεινά και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Παράλληλα, η χώρα μας προσφέρει άριστες κλιματικές συνθήκες που με τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να παράξει νόστιμα και θρεπτικά αγροτικά προϊόντα της υψηλότερης δυνατής ποιότητας.

 «Με όραμα την παραγωγή επώνυμων Ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, ιδρύσαμε το 2007 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας την Agritex Ενεργειακή ΑΕ.»  επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βασίλης Χάιτας.

 Ο κ. Χάιτας επισημαίνει ότι η εταιρεία AGRITEX Ενεργειακή ΑΕ είναι μία γεωργική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί  την τεχνολογία της συμπαραγωγής θερμικής με ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, για την παραγωγή υδροπονικής τομάτας σε τσαμπί.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται από :

 • υαλόφρακτη θερμοκηπιακή μονάδα 100 στρεμμάτων με υπερσύγχρονες υποδομές και αυτοματισμούς υδροπονίας.

 • μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια ισχύος 4,8 MW, με ετήσια δυναμικότητα 32.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας.

agrtitex aerophoto

 Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από το μέτρο 2.1 του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ, συνολικού ύψους 20.360.250 ευρώ και ξεκίνησε ως μικτή ελληνο-ολλανδική εταιρεία, ενώ από τα μέσα του 2010, ανήκει αποκλειστικά στον Ελληνικό όμιλο αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη-Ραιδεστός.

 Η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας αξιοποιεί τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας για αντιστάθμιση του υψηλού κόστους θέρμανσης. Επιπλέον, τα παραγόμενα καυσαέρια καθαρίζονται με καταλυτική μέθοδο και το παραγόμενο CO2 εμπλουτίζει τον αέρα του θερμοκηπίου και καταναλώνεται από τα φυτά.
 «Η καινοτομία αυτή κατατάσσει την μονάδα μας στις φιλικές για το περιβάλλον επιχειρήσεις ενσαρκώνοντας τις σύγχρονες πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο κ. Χάιτας.

Επιπλέον αυτών, η εταιρεία διαθέτει κλειστό κύκλωμα ανακύκλωσης των διαλυμάτων θρέψης των φυτών, έτσι ώστε να μειώνει την κατανάλωση νερού άρδευσης και να μην μολύνει το περιβάλλον με  υπολείμματα λιπασμάτων. Επίσης, λειτουργεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων και εφαρμόζεται ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και λαδιών μηχανής.

 Η υδροπονική καλλιέργεια της τομάτας πραγματοποιείται σε ειδικά υποστρώματα υδροπονίας από πετροβάμβακα υψηλών προδιαγραφών, τα οποία αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Η καλλιέργεια αρδεύεται με νερό γεώτρησης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, το οποίο ελέγχεται συστηματικά για την ποιότητα του, απολυμαίνεται με υπεριώδη ακτινοβολία και ανακυκλώνεται. Τα φυτά λιπαίνονται με τα καλύτερα λιπάσματα υδροπονίας και στις ακριβείς ποσότητες που αυτά χρειάζονται, μέσω συστήματος ελέγχου της ποσότητας, διάλυσης, αγωγιμότητας και pΗ των διαλυμάτων τους.

 Οι κλιματικές συνθήκες του θερμοκηπίου ελέγχονται από ένα πυκνό δίκτυο αισθητήρων συνδεδεμένων με κεντρικό υπολογιστή και ρυθμίζονται έτσι ώστε να προσφέρουν στα φυτά τις άριστες συνθήκες ανάπτυξης και παραγωγής. Οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται απαιτούν μεγάλη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία της φυσιολογίας και συμπεριφοράς των φυτών και άριστα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό  με συνεχή κατάρτιση.

 Τα προϊόντα μας- λέει ο κ. Χάιτας-  παράγονται εφαρμόζοντας τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας (χρωμοπαγίδες, ωφέλιμα έντομα) και γονιμοποίησης (μέλισσες βομβίνοι), με στόχο την παραγωγή προϊόντων χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων

 Όλες οι καλλιεργητικές εργασίες (τύλιγμα, αραίωμα των καρπών, χαμήλωμα των φυτών, αποφύλλωση, συγκομιδή κλπ) πραγματοποιούνται με επιμέλεια και προσοχή από ειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

 Το τελικό προϊόν διαλέγεται και τυποποιείται κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, προωθώντας στους καταναλωτές την άριστη τομάτα σε τσαμπί Lucia. Κάθε τσαμπί σημαίνεται με αυτοκόλλητη ετικέτα που φέρει το όνομα του, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητά του.

 Από την αρχή της λειτουργίας της η Agritex Ενεργειακή ΑΕ έχει εγκαταστήσει και  πιστοποιηθεί από όλα σχεδόν τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας (AGRO 2-1 / 2-2, BRC, IFS, EN ISO 22000,  ISO 9001, GLOBALGAP).

 Εκτός από την κλασική πλέον τομάτα σε τσαμπί Lucia με 4-5 καρπούς των 150 γρ ανά τσαμπί, η εταιρεία μας παράγει την μικρότερη σε μέγεθος αλλά κι ακόμη πιο γευστική Lucia baby, ενώ δοκιμάζει συνεχώς νέες ποικιλίες και συσκευασίες φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μία πλήρη σειρά προϊόντων τομάτας, όλων των σχημάτων, μεγεθών και γεύσεων.

 «Η  AGRITEX αποτελεί για τη χώρα μας πιλοτική μονάδα υψηλής τεχνολογίας που κινείται στη κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής γεωργίας, προσφέροντας πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας στην Ελληνική περιφέρεια και ταυτόχρονα, εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας». Σύμφωνα με τον CEO  της εταιρίας :
 Η παραγωγή και διάθεση 5.000 τόννων τομάτας ετησίως, έχει αναδείξει την περιοχή σε τόπο παραγωγής υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων καθώς στα περισσότερα σημεία πώλησης, η τομάτα Lucia πωλείται ως προϊόν προέλευσης Αλεξάνδρειας, Ημαθίας. Η παρουσία της εταιρείας έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων επενδυτών οι οποίοι σχεδιάσουν την ίδρυση αντιστοίχων μονάδων στην ίδια περιοχή.

 Παρ’ όλη την δυνατότητα πλήρους απορρόφησης των προϊόντων στην Ελληνική αγορά, η εταιρεία ξεκίνησε από το 2009, πιλοτικές εξαγωγές σε αναδυόμενες αγορές (αλυσίδες delicatessen) σε Πολωνία, Ρωσία και Αυστρία με μόνο γνώμονα την εξωστρέφεια των υψηλής ποιότητας Ελληνικών προϊόντων.

 Οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στην Agritex Ενεργειακή ΑΕ αφορούν στις υποδομές:
 • τύπος και μέγεθος θερμοκηπίου
 • θέρμανση μέσω της τεχνολογίας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας
 • επεξεργασία καυσαερίων και εμπλουτισμός θερμοκηπίου με  CO2

στην καλλιέργεια :
 • υδροπονική καλλιέργεια σε κρεμαστά «λούκια»
 • νέος τύπος τομάτας για την Ελληνική αγορά
 • κλειστό κύκλωμα ανακύκλωσης θρεπτικών διαλυμάτων
 • πλήρης αυτοματισμός μέτρησης και ρύθμισης κλιματικών συνθηκών θερμοκηπίου

αλλά και στην διάθεση και marketing του προϊόντος :
 • δημιουργία εμπορικού σήματος στην παραγόμενη τομάτα
 • σήμανση κάθε τσαμπιού με το εμπορικό σήμα Lucia
 • δυνατότητα ιχνηλασιμότητας κάθε συσκευασίας

 Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η τελειοποίηση της τεχνογνωσίας παραγωγής των προϊόντων τομάτας Lucia έτσι ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν σε μελλοντικές επενδύσεις με όραμα την δημιουργία σειράς επωνύμων Ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Οι συνεχείς πειραματισμοί και η συμμετοχή της εταιρείας σε ερευνητικά προγράμματα στοχεύουν μακροπρόθεσμα στην σταδιακή αποδέσμευση από το εξωτερικό και στην δημιουργία τεχνογνωσίας που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε Ελληνικές πρώτες ύλες (σπόροι, αναλώσιμα, λιπάσματα κλπ) και υπηρεσίες.

 «Η επιτυχία της AGRITEX θα σηματοδοτήσει την αρχή νέων αντίστοιχων επενδύσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της υπαίθρου, προσεγγίζοντας τις ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες της Β. Ευρώπης και δείχνοντας το δρόμο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας» καταλήγει ο κ. Χάιτας .

 Επιπλέον, θα συμβάλλουν στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων Μεσογειακής διατροφής στην Β. Ευρώπη και στην βελτίωση του αρνητικού γεωργικού ισοζυγίου της Ελλάδας, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια αναγέννησης της  παραγωγικής φυσιογνωμίας της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.