Νέα προγράμματα διευκόλυνσης των δανειοληπτών από τις Τράπεζες.

 Οφειλέτες πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών, προσωπικών και άλλων δανείων που δεν μπορούν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, θα έχουν τη δυνατότητα τους επόμενους μήνες να τακτοποιήσουν τις  εκκρεμότητες τους με ευνοϊκούς όρους.

Προσπαθώντας να περιορίσουν τα  «κόκκινα» δάνεια και τις επισφάλειες τους, οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα προγράμματα διευκόλυνσης  των δανειοληπτών, που θα περιλαμβάνουν ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, διακανονισμούς πληρωμής σε πολύ περισσότερες και μικρότερες δόσεις, αλλά και χαμηλότερα επιτόκια. Δυνατότητα ρύθμισης-διακανονισμού με ευνοϊκότερους όρους θα δοθεί όχι μόνον στους υπερήμερους οφειλέτες, αλλά και σε εκείνους που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Το ποσό της μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται με βάση τις οικονομικές δυνατότητας του δανειολήπτη, ώστε να μπορεί να το πληρώνει και το διακανονισμένο  δάνειο να μην ξαναμπεί σε καθυστέρηση.

Για το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένο κατά μία έως δύο μονάδες (1%-2%) σε σχέση με αυτό που ισχύει τώρα για κάθε δανειολήπτη.

Η μεγαλύτερη μείωση θα γίνει στα ρυθμιζόμενα καταναλωτικά δάνεια και στις οφειλές από πιστωτικές κάρτες, όπου τα επιτόκια είναι τώρα  εξαιρετικά υψηλά (στις πιστωτικές κάρτες φθάνει  κατά περίπτωση και σε 20%, μαζί με τις διάφορες επιβαρύνσεις)

Κάθε τράπεζα ετοιμάζει  διαφορετικό πακέτο  ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, με βάση τις ιδιαιτερότητες του χαρτοφυλακίου της –  σε ποια κατηγορία δανείων έχει πολλά «κόκκινα», τι προβλέψεις έχει διενεργήσει,  που υπολογίζει ότι μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επισφάλειες και τις καθυστερήσεις.
Η πρωτοβουλία ανήκει  άλλωστε στις ίδιες τις τράπεζες, καθώς δεν υπάρχει – ούτε προβλέπεται να θεσπισθεί - νομοθετική διάταξη  για ρύθμιση καταναλωτικών ή προσωπικών δανείων, και οφειλών από πιστωτικές κάρτες.

Προς το παρόν τα τραπεζικά επιτελεία περιμένουν την ολοκλήρωση των ελέγχων-αξιολογήσεων της BlackRock, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθούν πολλές περαιτέρω κινήσεις τους.

Τα νέα προγράμματα διευκόλυνσης δανειοληπτών αναμένεται ότι θ’ αρχίσουν να ανακοινώνονται μετά το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν  ενημερωτικές-διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος  και στην ενίσχυση αυτού οι αναλυτές και οι αγορές αποκαλούν «καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Τα επιτόκια

 Η κίνηση των τραπεζών θα αξιοποιηθεί βέβαια και από την κυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού-κοινωνικού κλίματος, τη δημιουργία προσδοκιών και την αναθέρμανση της αγοράς.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν επίσης η σταδιακή  μείωση των επιτοκίων:

  • στα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως προς επιχειρήσεις που ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στην αποπληρωμή των τραπεζικών τους υποχρεώσεων
  • στις  καταθέσεις, κυρίως τις προθεσμιακές. Αυτή η μείωση θα υποδηλώνει ότι οι τράπεζες δεν «καίγονται» πλέον για  ρευστότητα, άρα δεν χρειάζεται να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις για να δελεάσουν και να προσελκύσουν καταθέτες.

Οι μειώσεις  επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχισθούν κλιμακωτά. Επιτόκια της τάξης του 5% στις προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν πλέον παρελθόν.
.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.