Κλοπή Προσωπικών Δεδομένων από την Γ.Γ.Πληροφοριακών Συστημάτων

Ανάστατη είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών καθώς απόρρητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων φορολογουμένων βρέθηκαν στα χέρια ιδιωτών και επιχειρήσεων οι οποίες τα εμπορεύονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ η σύληψη των υπευθύνων εταιρείας πληροφορικής στη Δάφνη αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου καθώς αποδεικνύεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν υπάλληλοι που διοχέτευσαν στην αγορά 150.000.000 αρχεία προσωπικών δεδομένων. Η αξία πώλησης των στοιχείων αυτών ξεκινούσε από μερικές δεκάδες και έφτανε σε εκατοντάδες ευρώ.

Τα στοιχεία των λιστών περιέχουν τις φορολογικές δηλώσεις, τα χρέη των πολιτών, στοιχεία του Τειρεσία, στοιχεία για τα ΙΧ και τα ακίνητα των πολιτών, τις δόσεις που χρωστούν στις εφορίες και σχεδόν όλα τα στοιχεία των συναλλαγών τους με το δημόσιο.

Αρχικά η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων στην συνέχεια της έρευνας που είχε πραγματοποιήσει, το Νοέμβριο, όταν είχαν ανακαλυφθεί σε κατοχή ενός 35χρονου ο οποίος είχε καταφέρει να αποσπάσει από το υπουργείο Οικονομικών φορολογικά στοιχεία 9.000.000 πολιτών, μεταξύ των οποίων ήταν στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων και αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε δοθεί τότε δεν διευκρινίστηκε από που προέρχονται τα εν λόγω στοιχεία, ωστόσο, βάσει των στοιχείων που είχε καταφέρει να αποσπάσει γίνεται αντιληπτό ότι τα στοιχεία αποσπάστηκαν από κάποια υπηρεσία του κεντρικού κράτους.

Από την Αστυνομία, έγινε γνωστό πως η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία υπαλλήλου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι άγνωστο άτομο κατέχει παράνομα, σε ψηφιακή μορφή, μεγάλο αριθμό αρχείων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε, αμέσως, διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και κατάφερε να εντοπίσει τα ψηφιακά ίχνη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση ατόμου, που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν ο 35χρονος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.