Η ελληνική απόβαση στην Κίνα

Με τις βαλίτσες γεμάτες προσδοκίες, σχέδια για επενδύσεις, προτάσεις συνεργασίας επιστρέφει σήμερα από την Κίνα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Η επίσκεψη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη στρατηγική σημασία την οποία δίνει το Πεκίνο στη χώρα μας ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Στην Κίνα όμως αισθάνθηκαν το άρωμα της Ελλάδας αρκετές ημέρες πριν από την επίσημη αποστολή, καθώς προηγήθηκε το 1ο Ελληνοκινεζικό Φεστιβάλ Προϊόντων που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο διεθνών σχέσεων στο Πεκίνο και το Ινστιτούτο Κομφούκιος, με στόχο την οικονομική και πολιτιτιστική συνεργασία.

Κάθε χρόνο άλλωστε αυξάνονται με γεωμετερική πρόοδο οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να προσπελάσουν την κινεζική αγορά και να επιτύχουν τη διείσδυση των προϊόντων τους. Αν και το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει χαώδες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Μόνο τον περασμένο χρόνο η αύξηση των εξαγωγών ανήλθε σε 54%!
Η ελληνική απόβαση στην Κίνα

Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων είναι παραδοσιακά προϊόντα όπως το λάδι και το κρασί, ενώ πρόσφατα καταγράφεται δραστηριότητα από γαλακτοκομικά έως ακτινίδια.

«Οι προοπτικές είναι θετικές. Οι προβλεπόμενες συμφωνίες επενδύσεων και εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 54% τ0 2011 σε σχέση με το 2011» λέει ο κ. Κώστας Γιαννίδης, πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος αυτές τις ημέρες μετέχει στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. «Ιδιαίτερα για παράδειγμα το λάδι αυξήθηκε κατά 50%, ενώ ανάλογη μεγάλη αύξηση καταγράφεται και για τα ελληνικά κρασιά. Αν και οι ποσότητες είναι μικρές και ο τζίρος μόνο 1.800.000 ευρώ η άνοδος για τα κρασιά ποσοστιαία είναι της τάξης του 1785%!!!

Ενα «παράξενο» γεγονός είναι ότι αρχίζουν και εξαγωγές φέτας καθώς τα γαλακτοκομικά είναι εκτός των συνηθειών που έχουν οι Κινέζοι, ενώ μια ακόμα ανατέλλουσα αγορά ειναι οι εξαγωγές σε ακτινίδια».

Οπως σημειώνει ο κ. Γιαννίδης, την ίδια στιγμή λόγω της κρίσης οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 17%.

Παράλληλα αρκετά νομικά γραφεία δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη επιχειρήσεων join venture ενώ άλλοι προσφέρουν υπηρεσίες σε κινέζουν που ενδιαφέρονται για το real estate.

Η προοπτική αυτή ενδυναμώνεται με τη νέα νομοθεσία η οποία δίνει ως κίνητρο πενταετή άδεια παραμονής σε όσους επενδύσουν σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Και μία ακόμα πτυχή. Στους εξαγωγείς ελληνικών προϊόντων συγκαταλέγονται πλέον και Κινέζοι οι οποίοι ρίζωσαν στη χώρα μας και τώρα προωθούν εκεί ελληνικά προϊόντα έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της γλώσσας και των συνθηκών που ισχύουν στην πατρίδα τους.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Εν τω μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, μια σημαντική πρωτοβουλία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πεκίνο. Στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας διοργανώθηκε η εμπορική έκθεση «1ο Ελληνοκινεζικό Φεστιβάλ Ελληνικών Προϊόντων - Πεκίνο», στην οποία συμμετείχαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως από τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών.

Oι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες τον τελευταίο καιρό, αντιλαμβανόμενες το μέγεθος της αγοράς, έχουν εντείνει τις προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών και άδραξαν την ευκαιρία που προσφέρει η εμπορική έκθεση ώστε να «συστήσουν» τα προϊόντα τους στους Κινέζους εμπόρους.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Οικονομικών του Πεκίνου, το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών (BCI) , την Επιτροπή Διαχείρισης της Κεντρικής Επιχειρηματικής Περιφέρειας του Πεκίνου ήταν οι διοργανωτές της εμπορικής έκθεσης που ως στόχο είχε την ενίσχυση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων. Η πρόεδρος του Συμβουλίου του Διεθνούς Οικονομικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου και μέλος της κυβέρνησης, Dr Wang Ling, στέλνει μέσα από το «Εθνος της Κυριακής» αισιόδοξα μηνύματα για τις εμπορικές ελληνοκινεζικές σχέσεις. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε διοργανώσει επιτυχώς δύο Ελληνοκινεζικά Φόρουμ Οικονομικού και Επιχειρηματικού χαρακτήρα, τα οποία αποτέλεσαν βάση στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Αν και το Φεστιβάλ, απευθύνθηκε κυρίως σε εμπόρους και επιχειρηματίες του Πεκίνου με τη μέθοδο του B2B (Business to Business), η προσέλευση απλών «περίεργων» για τα ελληνικά προϊόντα Κινέζων, ήταν μεγάλη. Ελληνικά κρασιά, μαστίχα, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά της ελληνικής γής, ποικιλίες ξιδιού και ξηρών καρπών, ελαιόλαδο, κοσμήματα, κρητικά οργανικά καλλυντικά με βάση το δίκταμο και το ελαιόλαδο, κατέκλυσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά τη Σαγκάη, με πληθυσμό 14.500.000 ανθρώπων.

Ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετείχαν στην εμπορική έκθεση, που συνδιοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πεκίνου UIBE, ήταν οι Ergo Group Consulting (τρόφιμα), Bioselect (Καλλυντικά), Enarxis Dynamics Media (Τρόφιμα), Pan Prod (ελαιόλαδο), Cavino (κρασί) και πολλές άλλες. Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» για την εμπορική έκθεση: «Η πρωτοβουλία μας ως ΟΠΑ να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Οικονομικών του Πεκίνου, πέρα από θέματα πολιτιστικά και ακαδημαϊκά, και σε θέματα που αφορούν την προώθηση ελληνικών προϊόντων και ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα, συνιστά καινοτόμο στοιχείο εξωστρέφειας του πανεπιστημίου μας και στάση ευθύνης απέναντι στην οικονομική κρίση που δοκιμάζει την πατρίδα μας».

Success story
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που επιστρέφει σήμερα από την Κίνα, μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε, ενίσχυσε τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Μάλιστα, στην πρώτη του ομιλία επί κινεζικού εδάφους, απηύθυνε πρόσκληση προς τους Κινέζους επιχειρηματίες να καταστούν τμήμα του «ελληνικού success story».

«Γέφυρα συνεργασίας»
Η πρόεδρος του Συμβουλίου του Διεθνούς Οικονομικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου και μέλος της κυβέρνησης, Dr Wang Ling, στέλνει μέσα από την «Οικονομία» αισιόδοξα μηνύματα για τις εμπορικές ελληνοκινεζικές σχέσεις. «Σήμερα, η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων. Παραμονές της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, το Διεθνές Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών διοργάνωσαν αυτό το εμπορικό Φεστιβάλ χτίζοντας μια σημαντική γέφυρα οικονομικής και πολιτιστικής ανταλλαγής».

Στο φεστιβάλ τροφίμων
«Φροντιστήρια» οινοποιίας και φραπέ

Το πρώτο Ελληνοκινεζικό Φεστιβάλ Ελληνικών Προϊόντων στο Πεκίνο επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, βοηθώντας τους Ελληνες επιχειρηματίες και παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου όπως αυτή της Κίνας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τα προϊόντα τους, να συναντηθούν με εκπροσώπους του εμπορικού δικτύου του Πεκίνου μέσω των εμπορικών και εξαγωγικών επιμελητηρίων της Κίνας, αλλά και να επισκεφθούν τοπικούς σταθμούς παραγωγής προϊόντων.

«Ευκαιρία»
Ο Συμεών Νεόφυτος, πρόεδρος της NEMOS Business Consultants, δηλώνει: «Είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στην αγορά του Πεκίνου αλλά και σε όλη την Κίνα». Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών να γνωρίσουν από κοντά Κινέζους παραγωγούς. Κατά την επίσκεψη των Ελλήνων συμμετεχόντων σε βιοτεχνία παραγωγής τροφίμων στην περιοχή Fangshan έξω από το Πεκίνο, δοκίμασαν κρασί από κινεζικούς αμπελώνες και αντάλλαξαν με τους οινοποιούς, τεχνογνωσία.

Μετά την εμπορική έκθεση, διοργανώθηκε Πολιτιστικό Φεστιβάλ, στο οποίο η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα και η χορευτική ομάδα των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μύησε τους επισκέπτες στον πολιτισμό της χώρας μας παρουσιάζοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Μεγάλη επιτυχία είχε η συμμετοχή των Ελλήνων φοιτητών στο Φεστιβάλ Χωρών , το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου Ελληνοκινεζικού Φεστιβάλ Προϊόντων, που έγινε στις εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου - UIBE. Το περίπτερο της Ελλάδας με τις αφίσες από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και άλλα πανέμορφα ελληνικά τοπία, μαγνήτισαν τους Κινέζους επισκέπτες που έμειναν καταγοητευμένοι από τις ομορφιές της χώρας μας, για την οποία τρέφουν μεγάλο σεβασμό.

Η προσφορά φραπέ και ελληνικών προϊόντων στους επισκέπτες ήταν το αποκορύφωμα, καθώς ατελείωτες ουρές σχηματίστηκαν για να δοκιμάσουν «άσπρο τυρί», ελαιόλαδο και να πιουν τον καφέ οι Κινέζοι φοιτητές. Η γνωριμία τους μέσα από το Φεστιβάλ Χωρών με την Ελλάδα, προσμετράται στα θετικά, ενώ αναμένεται να καταγραφεί και στον τουρισμό της χώρας.

Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ- Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
πηγή: ethnos.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.