Παράνομες οικειοποιήσεις παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τους τελευταίους μήνες έχουν καταγράφει «ανησυχητικά φαινόμενα κακόβουλης κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων γνωστών ελληνικών εταιριών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, υποθέσεις εξαπάτησης Ελλήνων εξαγωγέων στα Βαλκάνια, την Αφρική αλλά και κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και οικειοποιήσεις παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων όπως η φέτα και το γιαούρτι σε Βρετανία και ΗΠΑ».

Ο ΠΣΕ περιγράφει τα τρία συνηθισμένα κόλπα των ξένων επιτήδειων:

1. Αντιγραφές Ελληνικών Σημάτων

Συχνό φαινόμενο αποτελούν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ περιπτώσεις κακόβουλης κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων, ελληνικών και όχι μόνο εταιρειών. Ειδικότερα, επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων φέρονται να κατοχυρώνουν εμπορικά σήματα ελληνικών εταιρειών και να τα διακινούν ως εισαγόμενα στην κινεζική αγορά, ενώ εκκρεμούν αντίστοιχες αιτήσεις των ελληνικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, εταιρείας που έχει συσταθεί στο Χονγκ Κονγκ και υπέβαλλε τις τελευταίες ημέρες αιτήσεις κατοχύρωσης 145 εμπορικών σημάτων, εκ των οποίων 20 ελληνικών, κυρίως στους τομείς της γούνας και του κοσμήματος. Το Γραφείο ΟΕΥ της Σανγκάης και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Χόνγκ Κόνγκ, απέστειλε σχετικές ενημερώσεις και καλεί τις ελληνικές εταιρείες «για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους πριν είναι αργά.

2. Greek Style Προϊόντα

Τα κενά του νομικού πλαισίου της ΕΕ για τη διεθνή κατοχύρωση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αξιοποιούν εταιρείες σε Τρίτες Χώρες, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ, προκειμένου να οικειοποιούνται παραδοσιακά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η φέτα. Πρόσφατη έρευνα του ΠΣΕ στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς φέτας και γιαουρτιού στις ΗΠΑ αποσπούν προϊόντα αμερικανικών εταιρειών, που παραπέμπουν στην Ελλάδα (ATHENOS, PRESIDENT, OIKOS, CHOBANI), χωρίς όμως να παράγονται στην Ελλάδα, ούτε από ελληνικές πρώτες ύλες.

Αντίστοιχα φαινόμενα προκύπτουν ακόμη και σε κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ενδεικτικό είναι το παράδειγμα κολοσσού των αλυσίδων λιανικής πώλησης στη Βρετανία που διαθέτει «γιαουρτιού ελληνικού στυλ» (Greek Style Yogurt), από γάλα βρετανικών αγελάδων, αποσπώντας μερίδια από ελληνικές εταιρείες και εκμεταλλευόμενοι της υψηλής ζήτησης που απολαμβάνει διεθνώς τα τελευταία χρόνια το ελληνικό γιαούρτι.

3. Επιτήδειοι «συνεργάτες»

Έχει παρατηρηθεί, σε χώρες των Βαλκανίων ή ακόμη και της BENELUX η πρακτική ίδρυσης επιχειρήσεων για λίγες ημέρες, προκειμένου να εισάγουν εμπορεύματα και η διάλυσή τους πριν την πληρωμή του Εξαγωγέα. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις εκπρόσωποι εταιρειών ζητούν από τις ελληνικές εταιρείες να καταβάλλουν «παράβολα» που δεν αντιστοιχούν σε ισχύοντα νομικά πλαίσια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγωγή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.