Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την κρίση στη Κύπρο.

Χαμηλή έκθεση στην Κύπρο εμφάνισε τελικά η πλειοψηφία των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς η αξία των καταθέσεων που διαθέτουν σε κυπριακές τράπεζες (15/3/2013) άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο 3% έως 5% επηρεάζουν οι πωλήσεις στη Μεγαλόνησο τον συνολικό τζίρο τους. Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει με 16,4 δισ. ευρώ τις κυπριακές στη διατραπεζική αγορά. Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ότι διατηρήθηκε σε χαμηλό επίπεδο η αποταμιευτική έκθεση των επιχειρήσεων.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών, οι εξαγωγές το 2012 ήταν μειωμένες κατά 380 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011 και υπολογίζεται ότι τη φετινή χρονιά η μείωση θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Η Κύπρος αποτέλεσε το 2012 την 4η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, αλλά με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να έχουν υποχωρήσει στα 990,5 εκατ. ευρώ. Εξαίρεση η Jumbo

 Η Jumbo συγκαταλέγεται μεταξύ των εισηγμένων που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται για τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο. Ο όμιλος εμφανίζεται να πραγματοποιεί μεγάλο μέρος των συναλλαγών από και προς το εξωτερικό και κυρίως την Κίνα μέσω της κυπριακής θυγατρικής Jumbo Trading Ltd. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η εταιρεία στην Κύπρο διαθέτει στην Τράπεζα Κύπρου καταθέσεις και κεφάλαιο κίνησης περίπου 58 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει έκθεση σε κινητές αξίες (όπως μετοχές, ομόλογα) ή χρηματοπιστωτικά μέσα των τραπεζών Κύπρου και CPB. Η θυγατρική εταιρεία στην Κύπρο συνεχίζει τη λειτουργία της κανονικά, ωστόσο προεκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της θα επηρεαστεί αρνητικά κατά 20%-25% για το τετράμηνο, που απομένει μέχρι το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2013). Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει συνολικές καταθέσεις 5,3 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (στην Τράπεζα Κύπρου και στη CPB) και ομόλογα (στην Τράπεζα Κύπρου και στη CPB) ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. Περιορισμένη είναι η συμμετοχή των δραστηριοτήτων στην Κύπρο στα οικονομικά μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων.

 Ο όμιλος έχει τέσσερις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στο νησί, από τις οποίες οι δύο ενεργούν σαν μητρικές εταιρείες συμμετοχών στα Βαλκάνια και δεν έχουν καμία έκθεση στην κυπριακή αγορά ή το εκεί τραπεζικό σύστημα. Οι Hellenic Petroleum Cyprus Ltd και RAMOIL Cyprus Ltd διαθέτουν δίκτυο πρατηρίων και πωλήσεων σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες. Οι δύο εταιρείες διατηρούν καταθέσεις στις Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα που αφορούν τις εισπράξεις από το δίκτυο πρατηρίων στην τοπική αγορά. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ

 Εξαιρετικά μικρό είναι το υπόλοιπο των καταθέσεων που διατηρεί ο ΟΤΕ σε τράπεζες στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι καταθέσεις ανέρχονται στα περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η πλειονότητα των καταθέσεων αποτελούν το αντίκρισμα για ήδη εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές. Στο τέλος του 2012, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ΟΤΕ είχαν διαμορφωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ. Στα επίπεδα των 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου Ελλάκτωρ σε Τράπεζα Κύπρου και CPB. Οπως έγινε γνωστό, στις 15/3/2013, ο όμιλος είχε, μέσω θυγατρικών εταιρειών και κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, μη εγγυημένες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) 575.000 ευρώ στην CPB και 1,9 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Οι συνολικές καταθέσεις εταιρειών του ομίλου στην CPB και στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχονται σε 600.000 και 1,937 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Καταθέσεις 3 εκατ. ευρώ μέσω των OPAP Cyprus και OPAP Sports εμφανίζει ο ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δύο θυγατρικές εταιρείες τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην CPB συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ και στην Τράπεζα Κύπρου 1, 3 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2012 τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΑΠ ανέρχονταν σε 367 εκατ. ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.