30 ελληνικές επιχειρήσεις που αύξησαν τα κέρδη τους μέσα στην κρίση

Παρά το γεγονός ότι το 2012 αποτέλεσε μία από τις χειρότερες χρονιές για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπάρχουν πολλές που αντιστέκονται και αρκετές που αύξησαν και τα κέρδη τους.

Και δεν είναι μόνον μεγάλες επιχειρήσεις μονοπώλια, όπως ο ΟΠΑΠ, είναι και επιχειρήσεις μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που δείχνουν το πώς αντιμετωπίζεται η κρίση.

Συνολικά το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία 233 ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Beta Securities, οι ζημιές που καταγράφουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις φτάνουν στα 6,64 δισ. ευρώ, σημαντικά πάντως μικρότερα από τα 43 δισ. του 2011.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,3% στα 79,09 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,88 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,3%.

Η σχέση των κερδοφόρων έναντι των ζημιογόνων εταιρειών στο σύνολο της χρήσης του 2012 διατηρήθηκε στο 7 προς 3. Συνολικά 72 εισηγμένες έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη, έναντι 161 που έκλεισαν με ζημιές.

Από τις 72 κερδοφόρες, οι 30 εμφάνισαν και αύξηση κερδών, ισάριθμες εμφάνισαν μείωση κερδών ενώ 12 κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημιές σε κέρδη.

Μεταξύ των 161 ζημιογόνων, οι 77 εμφάνισαν διευρυμένες ζημιές, 68 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους ενώ 16 «γύρισαν» σε ζημιές έναντι κερδών.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της κερδοφορίας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες: ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, JUMBO και ΟΤΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο Σαράντης, η ΕΛΒΑΛ, το Πλαίσιο, τα Πλαστικά Κρήτης και η Αutohellas κατέγραψαν ανθεκτικά αποτελέσματα, ενώ από τη μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος, Κυριακίδης Μάρμαρα, Καραμολέγκος, Καράτζη και Flexopack.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ, την Intralot και τον Ηρακλή (ζημιές).

Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν στο τέταρτο τρίμηνο όλες οι εμπορικές Τράπεζες, η MIG, η ΔΕΗ, η Forthnet, η Axon, η Ridenco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ηρακλής, το Υγεία, ο Σφακιανάκης, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργιες, η Σιδενόρ, η Ελληνική Υφαντουργία, η Χαλκόρ, η Sanyo, η Frigoglass, η NEΛ, ο Νηρέας και η Intracom.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.