ΕΛΣΑΤ: Η κρίση «σκοτώνει» τα brands

Η κλιμακούμενη ύφεση σε συνδυασμό με τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση που έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, έχουν επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση ειδών ένδυσης και υπόδησης, κυρίως επωνύμων, όπως προκύπτει από την μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ για τον εγχώριο κλάδο του χονδρικού εμπορίου ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Σύμφωνα με το δείκτη όγκου της ΕΛΣΤΑΤ, τους πρώτους οχτώ μήνες του 2012 η υποχώρηση στον τομέα ένδυσης-υπόδησης  ήταν πιο έντονη καταγράφοντας πτώση -21,5% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 18,8% το 2011. Η σωρευτική μείωση σε σχέση με το 2005 ανέρχεται σε περίπου 30%.

Σημαντικοί αντιπρόσωποι γνωστών εμπορικών σημάτων βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης, έχοντας απωλέσει τα δικαιώματα διακίνησης των εν λόγω brands. Ενδεικτικά, η RIDENCO δεν διακινεί πλέον τις μάρκες Timberland και Nautica που αντιπροσώπευε για χρόνια, ενώ οι Burberry και D&G διακινούν τα προϊόντα τους απευθείας στην ελληνική αγορά, μετά την πτώχευση της ΓΑΒΑΛΑΣ Α.Ε.

Επιπλέον, οι εταιρίες είναι αντιμέτωπες με τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις που προκαλούν οι εισαγωγές ενδυμάτων χαμηλού κόστους από ασιατικές κυρίως χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κ.ά.), ενώ πολλά από αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται παράνομα. Σημαντικό κανάλι διανομής για τους χονδρεμπόρους αποτελούν πλέον τα εκπτωτικά καταστήματα, τα οποία προσφέροντας ελκυστικές τιμές δεικνύουν ανθεκτικότητα στη κρίση.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 68 επιχειρήσεων, βάσει των οποίων προκύπτουν τα εξής:

- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2011 υποχώρησε για τρίτη διαδοχική χρονιά κατά 10,1%, στα 934,51 εκατ. ευρλώ. Το 80% των εταιριών σημείωσαν κάμψη Πωλήσεων, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται σε -15,9%.

- Εξαιρουμένης της PUMA HELLAS A.E., της οποίας τα βελτιωμένα αποτελέσματα δημιουργούν ακραίες μεταβολές στο δείγμα, οι προ φόρων ζημιές σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 47,65 εκατ. ευρώ. Το 51% των επιχειρήσεων χονδρικής εμπορίας ήταν ζημιογόνες, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από κέρδη την προοηγούμενη χρονιά.

- Το περιθώριο μικτών κερδών ενισχύθηκε οριακά σε 36,8%, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε στο 5,5%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ κατέστη αρνητικό (-1%).

- Η γενική ρευστότητα σχηματίστηκε στο 1,3.

- Το εκτεταμένο διάστημα είσπραξης των Απαιτήσεων (πάνω από 8 μήνες το 2011) και ο βραδύς ρυθμός διακίνησης Αποθεμάτων (5 μήνες) οδήγησαν τον Εμπορικό Κύκλο στις 179 ημέρες.

- Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 2 προς 1.

- Λόγω των επιδεινούμενων αποτελεσμάτων, η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) μειώθηκε σε μόλις 0,9% (από 3,6% το 2010).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.