"ΕΡΓΑΝΗ": Δημιουργία χάρτη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του συστήματος «Εργάνη», ανακοίνωσε ο υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Αννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.

«Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στη μισθωτή ιδιωτική οικονομία μέσω του συστήματος «Εργάνη». Δυο μήνες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, θα έχουμε την «ακτινογραφία» των μισθωτών με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια: Πόσοι, ποιοι και που εργάζονται, με τι μισθούς και με τι τύπο σύμβασης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «πυξίδα» που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με  βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι «στα τυφλά» με απλές εκτιμήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Με την ολοκλήρωση,  της διαδικασίας καταγραφής, στις 16 Νοεμβρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα υπάρχει καταγεγραμμένο το σύνολο της μισθωτής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Μέσω της καταγραφής αυτής θα γίνει γνωστό:

• πόσοι και ποιοι εργάζονται,
• με ποιες συμβάσεις εργάζονται (πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής, αορίστου ή ορισμένου χρόνου)
• με ποιους μισθούς εργάζονται
• σε ποιες επιχειρήσεις, δηλαδή σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και
• σε ποιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας
• θα μάθουμε, για την ηλικιακή και εκπαιδευτική διαστρωμάτωσή τους,
• για τη γεωγραφική κατανομή των εργαζομένων, κ.λπ.
• Δημιουργείται ακριβές και εύχρηστο μητρώο επιχειρήσεων.

Με την καταγραφή εμπλουτίζεται και ενισχύεται η δυνατότητα στατιστικής απεικόνισης της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα και μάλιστα με απογραφικά, αντικειμενικά και όχι κατά προσέγγιση ή δειγματοληπτικά στοιχεία.

Η καταγραφή των μετέπειτα ροών εισόδου (αναγγελίες πρόσληψης) και αποχώρησης (καταγγελίες σύμβασης, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις) σε αυτό το σύνολο του καταγεγραμμένου δυναμικού, επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν με αξιοπιστία το δυναμισμό κίνησης της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα.

Στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα υπάρξουν άμεσα και απτά οφέλη ως προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας. Κάθε επιθεωρητής εργασίας που επισκέπτεται μια επιχείρηση θα έχει πλέον μαζί του το αναλυτικό προφίλ της επιχείρησης με το σύνολο του καταγεγραμμένου προσωπικού της. Συνεπώς, ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας θα γίνεται άμεσα, επιτόπια και στοχευμένα.

 «Με το μεγάλο αυτό βήμα που γίνεται στην εξέλιξη του συστήματος «Εργάνη» θα έχουμε απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος και λιγότερος κόπος, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τις επιχειρήσεις, διενεργώντας αποτελεσματικότερους ελέγχους προστατεύοντας αυτές που με νομιμότητα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος».

Παράλληλα με την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να χαραχθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τέλος ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε: «Με την εφαρμογή του συστήματος και την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας  ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΣΕΠΕ , θα αντλούμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες ώστε να προχωρούμε αυτόματα στην έκδοση διοικητικών πράξεων (εγγραφές, αναστολές, διαγραφές, επιδόματα, χορήγηση βεβαιώσεων, κ.λ.π.). Επίσης, έχουμε την ασφαλιστική ταυτότητα των εργαζομένων. Πρόκειται για σημαντική τομή και πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Αποτελεί ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο θα αξιολογούμε και θα επιλέγουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις μας και τα προγράμματα στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.