200 δις οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων στις τράπεζες της Ελβετίας, όπως αποκαλύπτει γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό σταθμό ARTE.  Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ωστόσο, κανείς ποτέ δεν είχε στοιχεία ώστε να μιλήσει για το ακριβές ποσό των ελληνικών καταθέσεων στις τράπεζες.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα φοροδιαφυγή» και η αυστριακή εφημερία «Der Standard» μιλάει για τις υπέρογκες καταθέσεις Ελλήνων πολιτών επικαλούμενη ως πηγή το εν λόγο ντοκιμαντέρ.

Η έρευνα δεν αφορά μονάχα τις ελληνικές αποταμιεύσεις στην Ελβετία, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, πως γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που ισοδυναμεί με απολεσθέντες φόρους ύψους 30 δισ. ευρώ ετησίως για τη Γαλλία.

Αναφορές γίνονται και στις off-shore εταιρίες, για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι «εγκαταστημένες» σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν τη δική τους φορολογική όαση. Εκεί, σε ένα μονοόροφο κτήριο, είναι καταχωρισμένες περί τις 285.000 εταιρείες, των οποίων οι ιδιοκτήτες παραμένουν μυστικοί.

Οι απώλειες των ΗΠΑ από φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα εκτιμάται πως 21 έως 32 τρισεκατομμύρια δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.