ΣΕΛΠΕ: Εισηγείται ειδική κάρτα για τις εμπορικές συναλλαγές για αυτόματη είσπραξη Φ.Π.Α.

Τη χρήση ειδικής κάρτας για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία θα καταγράφει τις εμπορικές συναλλαγές και μέσω της οποίας το κράτος θα εισπράττει αυτόματα το ΦΠΑ, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής στο Standards Money Conference 2013: Success through Operational Excellence, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Με τη συγκεκριμένη κάρτα κάθε συναλλαγή θα κοινοποιείται ηλεκτρονικά σε μία κεντρική οικονομική υπηρεσία και ταυτόχρονα θα εισπράττεται ΦΠΑ της συναλλαγής 19% αντί του 23% που θα ισχύει για τις υπόλοιπες αγοραπωλησίες. Στη συνέχεια, όταν ο έμπορος θα πουλάει το προϊόν στον καταναλωτή θα λαμβάνει από το κράτος την επιστροφή του ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά της τελικής τιμής του προϊόντος από την τιμή την οποία το αγόρασε ο ίδιος από τον προμηθευτή.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συναλλαγή. Το κράτος παίρνει το ΦΠΑ από την «πηγή», δηλαδή όταν ο έμπορος το αγοράζει από τον προμηθευτή, ο έμπορος πληρώνει χαμηλότερο ΦΠΑ στο 19% και όχι 23% και ταυτόχρονα ο καταναλωτής αγοράζει φθηνότερα λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

Aξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου αναλύθηκε, μεταξύ άλλων, και η σημασία της ταυτοποίησης και της υιοθέτησης διεθνών προτύπων στο λιανικό εμπόριο σε θέματα όπως είναι οι κλοπές, το παραεμπόριο και η ασφάλεια τροφίμων από τους Στέφανο Κομνηνό, Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Αντώνη Μακρή, Πρόεδρο στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Μιχάλη Φανδρίδη, Γενικό Γραμματέα στο Δ.Σ. της ECR Hellas, Χριστόφορο Γκόκα, Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας Καταστημάτων ΜΕΤΡΟ και Ελένη Παπαθανασοπούλου, Customer Services Manager στη Mondelez Hellas SA. Τονίστηκε ότι συστήματα κωδικοποίησης όπως είναι το GS1 βοηθούν στην ταυτοποίηση εκατομμυρίων προϊόντων διεθνώς και μπορούν να δώσουν πληροφορίες σε ό,τι αφορά στην προέλευσή τους, στις προδιαγραφές τους, στη χρήση τους, στην ημερομηνία λήξης κ.ά

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.