45 δισ. υπολογίζεται η παραοικονομία στην Ελλάδα

Η παραοικονομία στοιχίζει στην Ελλάδα πάνω από το 24% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Johannes Kepler, ένα ποσοστό που μεταφράζεται στα 45 δις ευρώ!

Πρόκειται βεβαίως για ένα τεράστιο ποσό που καλύπτει απόλυτα τα ελλείμματα, αλλά και μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων της χώρας. Την ίδια εικόνα είχε παρουσιάσει προ μηνών και έρευνα του βρετανικού Institute of Economic Affairs.

Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg και τα στοιχεία του Αυστριακού οικονομολόγου Φρίντριχ Σνάιντερ που θεωρείται «γκουρού» για θέματα παραοικονομίας, μετά την πρωταθλήτρια Ελλάδα βρίσκεται η Σλοβενία και η Ιταλία. Το μικρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ελβετία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει φέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα στο μέτωπο της πάταξης της «σκιώδους» οικονομίας, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει και ανακοινώσει τα τελευταία χρόνια.

Απο τα στοιχεία είναι προφανές ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή.

Η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα το 2010 βρισκόταν στο 25,4% του ΑΕΠ, το 2011 στο 25,8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ουδείς μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τα στοιχεία της παραοικονομίας. Από τη μια πλευρά, όσο δεν γίνονται ενέργειες για την πάταξή της, δεν θα υπάρχουν νέα στοιχεία και δεδομένα, ενώ από την άλλη πρόκειται για μια «κρυφή» οικονομία που κανείς δεν γνωρίζει. Αν είχε γίνει γνωστή, δεν θα ήταν «παραοικονομία» αναφέρουν οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία όμως, είναι ενδεικτικά και αποτυπώνουν το πρόβλημα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της φοροεπιδρομής που έχουν υποστεί οι πολίτες. Η συνεχής αύξηση των φόρων δημιουργεί και νέα φοροδιαφυγή. Μόνο το 8-9% να «έπιανε» η κυβέρνηση ετησίως, θα μπορούσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό χωρίς σκληρά μέτρα λιτότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.