ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου ο τρέχων κύκλος

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι ανοιχτός ο τρέχων κύκλος του Αναπτυξιακού Νόμου 4146/2013, για υποβολή προτάσεων στα Γενικά Επενδυτικά Σχέδια.

Μετά τις αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο, οι οποίες ψηφίστηκαν το 2013, δίνεται πλέον η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων επιδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο οι αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων πραγματοποιούνται αμέσως μετά τη λήξη καθενός από τους δύο ετήσιους κύκλους.

Λόγω της επικείμενης αλλαγής του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, στον οποίο ορίζεται το ανώτατο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης ανά περιοχή της Ελλάδας, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο μετατέθηκε 2 μήνες νωρίτερα από τις 30/4/2014 στις 28/2/2014.

Ποιες επενδύσεις επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο

Οι επενδύσεις που θα ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο 4146/2013 θα λάβουν επιχορήγηση από 15% έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος και την περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης.

Επενδυτικά σχέδια με ελάχιστο προϋπολογισμό 100.000 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν υπό σύσταση, νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά επιδοτούνται:

 • τουρισμός, π.χ., ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισµός ολοκληρωµένης µορφής ξενοδοχειακών µονάδων τουλάχιστον 3*
  - μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισµάτων σε ξενοδοχειακές µονάδες τουλάχιστον 2*
  - ειδικές µορφές τουρισµού (συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, γήπεδα γκολφ, γιονοδροµικά
 •  κέντρα, θεµατικά πάρκα, μαρίνες-καταφύγια τουριστικών σκαφών κ.λπ.
 • μεταποιητικές μονάδες (βιοτεχνία – βιομηχανία), π.χ. κατασκευή ειδών ένδυσης – παραγωγή φαρµακευτικών προϊόντων
 •  κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών & προϊόντων υψηλής τεχνολογίας – παραγωγή πλαστικών
  - ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών
 • μονάδες Logistics, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εκτός φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων), τηλεπικοινωνίες, εκθεσιακά, κέντρα κ.ά.
 • ορισμένες θερμοκηπιακές βιολογικές καλλιέργειες
 • κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες
 • μονάδες ανακύκλωσης

Τα επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Γενικά Επενδυτικά Σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου:

 • Γενικής Επιχειρηματικότητας: αφορούν το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου και δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία.
 • Τεχνολογικής Ανάπτυξης: περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων με τη χρήση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών.
 • Περιφερειακής Συνοχής: περιλαμβάνονται επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας, που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογίες, εισάγουν τεχνολογικές εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων, και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια του αναπτυξιακού Νόμου

Η προκήρυξη του ειδικού καθεστώτος Επιχειρηματικότητας των Νέων αναμένεται τους επόμενους μήνες.

 • Επιχειρηματικότητας των Νέων: στην κατηγορία αυτή ανήκουν επενδύσεις που υποβάλλονται για την ίδρυση και λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% νέοι μέχρι 40 ετών, οι οποίοι θα ασκούν αποκλειστικά τη διοίκηση της εταιρίας.
 • Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια: αφορούν επενδυτικά σχέδια ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
 • Ολοκληρωμένα Πολυετή Επιχειρηματικά Σχέδια: επενδυτικά σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένων πολυετών, 2-5 ετών, επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει παρέλθει τουλάχιστον πενταετία από τη σύσταση τους, ελάχιστου συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τον τεχνολογικό, διοικητικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, καθώς και τις αναγκαίες δράσεις κατάρτισης των εργαζομένων.
 • Συνέργειας και Δικτύωσης: επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων, υπό μορφή κοινοπραξίας, και αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία αξιοποιούν είτε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιχειρήσεων είτε υποδομές που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση, είτε συντελούν στην προσαρμογή στο σύγχρονο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον συγκεκριμένων και γεωγραφικά προσδιορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.