3 δις € θα δώσει η ΕΘΝΙΚΗ στις επιχειρήσεις το 2014

Το πιστωτικό σύστημα είναι σε θέση να στηρίξει εφεξής μια επενδυτική άνοιξη, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας από την Καβάλα, στη διάρκεια επίσκεψης της διοίκησης σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής.

Η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε και διαθέτει στο τρέχον έτος 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν ενισχύοντας ισόποσα τη ρευστότητα.

Στην ελληνική οικονομία, στα επόμενα 6 χρόνια, από διάφορες πηγές, κοινοτικές, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τραπεζικός δανεισμός κ.τ.λ., θα διοχετευτούν περίπου 35 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Ο κ. Τουρκολιάς, απευθυνόμενος σε επιχειρηματιες της περιοχής τόνισε: "Είμαστε μαζί σας για να συζητήσουμε, να διευκρινίσουμε και να σας παρακινήσουμε να τολμήσετε στο επιχειρείν. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ενώ η κρίση δημιουργεί συχνά ευκαιρίες. Παραμένοντας στον τομέα των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, (όπως τα γνωστά προγράμματα Jeremie, επιχειρηματικής επανεκκίνησης αλλά και εγγυοδοσίας), δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα πλεονεκτήματά τους, όταν για παράδειγμα το 50% της χρηματοδότησης είναι άτοκο και το υπόλοιπο με χαμηλό επιτόκιο, ή όταν μπορεί να εξασφαλιστεί, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, εγγύηση μέχρι του 80% του δανείου. Όπως επίσης δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εγκεκριμένων δανείων προήλθε από κινητοποίηση της Εθνικής Τράπεζας,  η οποία αναζήτησε και παρακίνησε υποψήφιους επενδυτές".

Σε δείπνο, με προσκεκλημένους 280 επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή, ο Πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς αναφέρθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία. Ο Πρόεδρος της Εθνικής τόνισε χαρακτηριστικά:

"Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Το 2012 είχαμε την τελευταία αρνητική έκπληξη για βαθύτερη ύφεση. Το 2013 η έκπληξη γίνεται θετική και από φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας θα αποκτήσει θετικό πρόσημο. Πολλά πράγματα αλλάζουν. Οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία βελτιώνονται συνεχώς. Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Αποκτούμε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά Ταμεία. Τα μεγάλα έργα ξεκίνησαν. Φέτος είχαμε την καλύτερη τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών και του χρόνου αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη.

Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας και το πρόβλημα της ανεργίας. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε θετικό πρόσημο στις λιανικές πωλήσεις και υπάρχουν αναπτυξιακές προσδοκίες στη βιομηχανία. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι πως η χώρα μας διαθέτει πηγές για μια γρήγορη αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον. Οι πηγές αυτές σχετίζονται όχι μόνο με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, αλλά και με το σημαντικό αναπτυξιακό απόθεμα που απελευθερώνεται με τις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται. Η συνέχιση όμως αυτής της νέας πορείας έχει και κάποια προαπαιτούμενα. Αυτά δεν είναι άλλα από την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και τη συνεχή και αποτελεσματική εισαγωγή εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που διώχνουν οριστικά τις δομές που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση".
 
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Π. Χριστοδούλου ανέλυσε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Εθνική το 2013 που αφενός τη θωράκισαν και την ενίσχυσαν κεφαλαιακά και αφετέρου, όπως τα τελευταία 4 τρίμηνα αποδεικνύουν, την επανέφεραν σε θετική κερδοφορία. Επεσήμανε την υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου της τράπεζας με τις επισφάλειες, για παράδειγμα, να είναι το 2013 χαμηλότερες μέχρι και κατά 60% σε σχέση με το 2012, ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου είναι χαμηλότερος του 22%, σημαντικά χαμηλός έναντι του ανταγωνισμού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.