Αναθέρμανση στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης υπόσχονται οι τράπεζες

 

Υπόσχεση ότι θα ανοίξουν τις στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού για την ικανοποίηση των αναγκών στην στεγαστική πίστη δίνουν οι τραπεζικοί όμιλοι, κάτι που αποτυπώνεται και στα επιχειρησιακά τους σχέδια. Ταυτόχρονα δίνουν έμφαση και στην επιχειρηματική πίστη, καθώς μέσω των επιχειρήσεων και του επιχειρείν στηρίζονται οι ελπίδες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα νέα δάνεια στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος κυμάνθηκαν μόλις γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε αριθμό δόθηκαν περίπου 2.500 δάνεια, όσα περίπου δινόντουσαν σε μια εβδομάδα την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης.  Για το 2014 οι τράπεζες προγραμματίζουν να διοχετεύσουν στην αγορά πολλά περισσότερα κεφάλαια στην στεγαστική πίστη.

Η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει να χορηγήσει νέα στεγαστικά δάνεια που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ ενώ ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης στον τομέα της στεγαστικής πίστης έδωσαν έμφαση στις ρυθμίσεις δανείων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, με αποτέλεσμα σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος να έχουν πλέον ρυθμιστεί πάνω από 250 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια ποσού 18 δισ. ευρώ.

Σήμερα, με την έναρξη του νέου έτους, στόχος των τραπεζών είναι πλέον να δώσουν έμφαση στην δανειοδότηση των νοικοκυριών που χαρακτηρίζονται από υγιή χρηματοοικονομικά στοιχεία και βρίσκονται σε αναζήτηση αγοράς νέας κατοικίας.

Δεν θα πρέπει πάντως να αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης που γνώρισε η στεγαστική πίστη τα χρόνια πριν την κρίση, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι τραπεζικά στελέχη, ανοίγουν ξανά οι χρηματοδοτικοί κρουνοί για την ικανοποίηση των αναγκών των νοικοκυριών.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι δανειολήπτες

Ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει μεταβληθεί στην στεγαστική πίστη, σε σχέση με την προ εποχή κρίσης και θα πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά είναι ότι οι τράπεζες δεν θα δίνουν πλέον δάνεια για το 100% του ποσού που απαιτείται για την αγορά του σπιτιού. Η ιδία συμμετοχή των πελατών πρέπει να είναι στο 25% με 30% της αξίας αγοράς της κατοικίας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας λαμβάνονται υπόψη μόνον τα επίσημα δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ πριν την κρίση σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε άτυπη αξιολόγηση και εισοδημάτων που δεν είχαν δηλωθεί.

Έμφαση δίνεται και στην συνολική σχέση που διατηρεί ο πελάτης με την τράπεζα του, ενώ θετικά αξιολογείται και το γεγονός της ύπαρξης καταθέσεων.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει το κριτήριο ότι η συνολική δανειακή επιβάρυνση σε μηνιαία δόση δεν θα πρέπει να πάνω από το 30% με 35% του εισοδήματος.

Αναφορικά με τα επιτόκια, επισημαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το euribor τριμήνου κινείται στο 0,30% και σε αυτό προστίθεται και το περιθώριο ανάλογα με την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον έτοιμο να εξυπηρετήσει τη ζήτηση που θα παρατηρηθεί στο συγκεκριμένο τομέα εργασιών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.