Τα "πράσινα καλλυντικά" κερδίζουν την μερίδια αγοράς

Εξαιρετικά δυναμική εμφανίζεται η ανάπτυξη των φυσικών  καλλυντικών σε παγκόσμιο επίπεδο  παρά  την οικονομική ύφεση .
 Άλλο τόσο δυναμική εμφανίζεται και η στροφή εταιρειών καλλυντικών στην παραγωγή φιλικότερων προς το περιβάλλον  καλλυντικών ,με  τις νέες φόρμουλες που διοχετεύονται  στην   αγορά να αντιπροσωπεύουν   κατά συντριπτική πλειοψηφία  φυσικά  συστατικά .  Και αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στα προϊόντα φροντίδας δέρματος .
 Παρ όλα αυτά, η έκρηξη στην ζήτηση  φυσικών καλλυντικών εμπεριέχει και  μεγαλύτερο κίνδυνο για εξαπάτηση τόσο καταναλωτών   όσο και επαγγελματιών  ως προς την πραγματική  σύσταση του προϊόντος.
 Ή σύγχυση και η πιθανότητα παραπλάνησης   μεγαλώνουν  ακόμα περισσότερο  εξ αιτίας της  πληθώρας  διαφορετικών πιστοποιήσεων  και κυρίως  εξ αιτίας των διαφορετικών κριτηρίων ως προς τον ορισμό  του φυσικού καλλυντικού  προϊόντος .
  Σε νομικό επίπεδο ,απουσιάζει η οπτική  για την διαμόρφωση ενιαίων κανόνων πιστοποίησης – και αυτό ισχύει τουλάχιστον για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ - ,με την Ευρώπη να παραπέμπει  την αξιολόγηση του καλλυντικού στη αντίστοιχη Οδηγία  και τις ΗΠΑ να δίνουν μεγαλύτερο βάρος στους κανόνες πιστοποίησης  βιολογικών  τροφίμων.
Η ΑΣΙΑ  ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΩΣ Η  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ  ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
 Σύμφωνα με  έρευνα  της εταιρείας Kline & Company,  η  παγκόσμια αγορά των φυσικών  καλλυντικών   διπλασιάστηκε στο διάστημα από  2006 και  2011.
 Το   2011 ο παγκόσμιος τζίρος  έφτασε   26.3δις δολάρια ,ποσόν που αντιπροσωπεύει  το  12 %  της συνολικής  αγοράς καλλυντικών ,ενώ  οι αναλυτές προβλέπουν ότι  η αγορά  των φυσικών καλλυντικών θα  έχει  από το   2016 και μετά μια σταθερή ετήσια  ανάπτυξη   κατά  10%.
 Η Ασία και ειδικότερα η Κίνα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα , λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας  αυτής της αγοράς  καθώς  αντιπροσωπεύει το 40%  του συνολικού παγκόσμιου τζίρου .Ακολουθείται από  την  Ευρώπη με 20%  ,την  Βραζιλία με 18%  και τις   ΗΠΑ με 15% .
ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ  ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
  Η σταθερότητα στην ανάπτυξη των φυσικών καλλυντικών αλλά και η επέκταση των δικτύων διανομής τους, θα είναι η κυριότερη τάση τα επόμενα χρόνια .
 Σύμφωνα με την  Kline ,χαμένοι από αυτή την ανάπτυξη θα είναι τα φαρμακεία και τα εξειδικευμένα σημεία διανομής όπως τα ινστιτούτα,ενώ κερδισμένα   θα είναι  τα σημεία  μαζικής πώλησης όπως τα σούπερ μάρκετ.
Η έρευνα καταγράφει επίσης τις διαφορετικές τάσεις  που επικρατούν  ως προς τα κανάλια διανομής ,με τις νότιες χώρες της Ευρώπης  να πωλούνται σε όλα τα δίκτυα ,στην Μ. Βρετανία να πωλούνται κυρίως μέσω του ιντερνετ και  στις ΗΠΑ να πωλούνται κυρίως  μέσω  εξειδικευμένων καταστημάτων βιολογικών τροφίμων.
 Τέλος η έρευνα αναφέρει ,πως οι Σκανδιναβοί είναι οι  πλέον ενημερωμένοι καταναλωτές φυσικών καλλυντικών ,ενώ οι Γερμανοί  δείχνουν μια ιδιαίτερη   προτίμηση στα χειροποίητα καλλυντικά .
ΚΑΙ …Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
 Τόσο οι εταιρείες  καλλυντικών όσο και οι πωλητές  ,βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από ερωτήσεις πελατών τους ως προς την διαφορά της πιστοποίησης των καλλυντικών τους  σε σχέση με άλλα   φυσικά καλλυντικά..
  Η σύγχυση αυτή του   καταναλωτή , συνεπεία της  πληθώρας  διαφορετικών πιστοποιήσεων, καταγράφεται και σε σχετικά έρευνα  που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο στη Γερμανία..Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ,το 61% των γερμανών δηλώνει ότι δεν είναι  και απόλυτα σίγουρο αν το καλλυντικό   που  επέλεξε   ήταν πράγματι φυσικό  και αυτό παρά το γεγονός  ότι  το προϊόν ήταν πιστοποιημένο…
ΟΙ  ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ  ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
 Στην  Ευρώπη δυο είναι  οι μεγαλύτεροι  ιδιωτικοί φορείς πιστοποίησης φυσικών καλλυντικών : Η  Cosmos και η NaTrue (true friends of Natural and Organic Cosmetics) .
Η  Cosmos  καλλιέργησε πολλές προσδοκίες όταν δημιουργήθηκε ,καθώς αναμενόταν  ότι θα   διαδώσει ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο .
 Στην πραγματικότητα αυτό δεν έγινε ,καθώς οι φορείς που την συνιστούν συνεχίζουν   εκτός από το κοινό  πρότυπο  να παρέχουν  ξεχωριστές πιστοποιήσεις όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν.
 Πιο συγκεκριμένα  , η Cosmos   δημιουργήθηκε  με την πρωτοβουλία  έξη μεγάλων  εθνικών φορέων πιστοποίησης  φυσικών καλλυντικών  :  
 -Την  Soil Association  (Μεγάλη  Βρετανία)
-Την  BDiH  (Γερμανία)
 -Την  Ecocert  (Γαλλία)
-Την    Cosmebio ( Γαλλία)
- Την  ICEA (Ιταλία)
- Την  Ecogarantie (Βέλγιο)
 Οι φορείς αυτοί ,ανέπτυξαν ένα  πρότυπο που περιλάμβανε τα ελάχιστα κριτήρια  που θα πρέπει να έχει ένα καλλυντικό  για να αξιολογηθεί ως φυσικό .
 Παράλληλα, συμφώνησαν ότι θα συνεχίζουν να αναπτύσσουν  ο καθένας ξεχωριστά πρότυπα εφόσον το επιθυμεί.
  Η  NaTrue εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι  της Cosmos, κυρίως λόγω του ενιαίου προτύπου πιστοποίησης  που έχει  θεσπίσει .
 Φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο και για το λόγο αυτό συνεργάζεται στενά με τους αντίστοιχους φορές πιστοποίησης των ΗΠΑ .
 Για την Natrue ,  η εναρμόνιση  κοινών κριτηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο ,αλλά  και  ο  κοινά αποδεκτός  ορισμός  του φυσικού καλλυντικού ,είναι τα   δυο ποιο σημαντικά βήματα  που θα συμβάλλουν τόσο στην μείωση της  σύγχυσης  του καταναλωτή   όσο και στην διευκόλυνση των εξαγωγών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πράσινο σαπούνι : όσα δεν γνωρίζουμε »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.