Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 336

Τo «Μανταρίνι Χίου» αναγνωρίσθηκε ως ΠΓΕ

Ένα ακόμη ποιοτικό ελληνικό προϊόν, το "Μανταρίνι Χίου" καταχωρήθηκε σαν προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ανεβάζοντας σε 97 τα ελληνικά προϊόντα, που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Μητρώο Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων και Ονομασιών Προέλευσης της Ε.Ε.  Στην προσπάθεια αυτή, στόχος της χώρας μας είναι η προστασία των Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διαφυλάσσεται ο ελληνικός αγροτικός πολιτιστικός πλούτος και τα ελληνικά προϊόντα να αποκτούν προστιθέμενη αξία.

Το Μανταρίνι Χίου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η κατοχύρωση της ονομασίας του δίνει τη δυνατότητα αφ’ ενός στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές και αφ’ ετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.

Το Μανταρίνι Χίου συνδέεται απόλυτα με την οικονομία, αλλά και την ταυτότητα του νησιού, καθώς και με τον πολιτισμό του τόπου. Διαχρονικά, στηρίζει την οικονομία της Χίου και αποτελεί σημαντικό κλάδο για την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μικρής, ποιοτικής παραγωγής, όπως και το μοναδικό στον κόσμο προϊόν  Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης  (ΠΟΠ) «Μαστίχα Χίου»,  που στηρίζει την ελληνική γεωργία.Το μανταρίνι Χίου ανήκει στην ποικιλία tenore του είδους Citrus deliciosa, το οποίο είναι διαφορετικό από το μανταρίνι κλημεντίνη (Citrus reticulata) και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και έντονο άρωμα.Εχει σάρκα τρυφερή και γευστική ενώ ξεχωρίζει από το έντονο άρωμα του. Λέγεται ότι είναι από τις καλύτερες ποικιλίες και μια εκ των πιο αρωματικών στον κόσμο. Ακόμα και τα άγουρα μανταρίνια είναι ευωδιαστά. Μάλιστα, είναι τόσο έντονο το άρωμα που ξεχειλίζει από τους οπωρώνες με αποτέλεσμα το νησί να έχει γίνει γνωστό εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και ως «μυροβόλος» Χίος.

Η κατοχύρωση της ονομασίας δίνει τη δυνατότητα, αφενός στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές, αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.Η καλλιέργεια, η παραγωγή, η συγκομιδή, η διαλογή και η τυποποίηση του προϊόντος «Μανταρίνι Χίου» είναι διαδικασίες που πρέπει να εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής των νήσων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Όσοι το έχουν δοκιμάσει θα συμφωνήσουν ότι δίκαια αναφέρεται ως ένα από τα πιο αρωματικά στον κόσμο, ακόμα και όταν είναι άγουρο. Σε πολλούς μάλιστα θυμίζει τη μυρωδιά του μανταρινιού όπως το ξέραμε παλιά, πριν εμφανιστεί η Κλημεντίνη και κάνει θραύση στις αγορές. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που στην Φλόριντα των ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να φτιάξουν καινούργιες ποικιλίες με λεπτόφλουδα, χωρίς κουκούτσι, μανταρίνια.

Ο τίτλος  ΠΓΕ που απέκτησε το χιώτικο μανταρίνι οριοθετεί πλέον τη γεωγραφική περιοχή όπου θα γίνεται η παραγωγή ή/και η μεταποίηση ή/και η επεξεργασία του: Είναι η (πραγματικά μυροβόλος) Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες. Έτσι θα τονωθεί ακόμα περισσότερο η οικονομία του τόπου καταγωγής τους. Μαζί  με τη μαστίχα θα αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού. Το σπουδαιότερο είναι πως θα συνεχίσουμε να γευόμαστε ένα φρούτο εγγυημένης ποιότητας και εκπληκτικής γεύσης, που τον 19ο αιώνα ήταν φημισμένο και εξαγώγιμο. Αλλά και τόσο ευωδιαστό, που όταν το φας γίνεσαι αντιληπτός ώρες μετά, αφού σε προδίδει το μεγάλης διάρκειας άρωμά του. Οι Χιώτες το κάνουν γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, το προσθέτουν σε σιρόπια, παστέλια, αμυγδαλωτά, χυμούς, ακόμα και στην κλασική φασολάδα!

Το μυστικό του αρώματος του χιώτικου μανταρινιού εντοπίζεται στα αιθέρια έλαιά του (κυρίως το d-λιμονένιο και το γ-τερπινένιο). Η καλλιέργειά του βρίσκει τις καλύτερες συνθήκες στη Χίο, η οποία έχει τις περισσότερες ώρες χωρίς νέφη σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης παίζουν ρόλο και οι επιδέξιες τεχνικές συγκομιδής και συντήρησης του φρούτου που ακολουθούν οι Χιώτες. Για τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μανταρινιού στο παρελθόν γινόταν το «χάρτωμά» του, δηλαδή η χρησιμοποίηση του χαρτιού για τη συντήρηση του καρπού μετά το κόψιμο, τεχνική η οποία ήταν έμπνευση των καλλιεργητών της Χίου και δεν χρησιμοποιούνταν σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΛΟΥΞ Φυσικός Χυμός Πολυβυταμιχούνος »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.