Ο Γιαννιώτης Π. Βρέλλης ζωντανεύει την "Έναστρη Νύχτα" του Βαν Γκογκ

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τον Φεβρουάριο έχουν δει τον διαδραστικό πίνακα της «Έναστρης Νύχτας» του Βαν Γκογκ, ενώ ο διεθνής Τύπος έχει πει τα καλύτερα για τον δημιουργό του και το βίντεο αναπαράγεται στα μεγαλύτερα sites του κόσμου.

Ακόμα και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου εκτίθεται ο πίνακας, προώθησε το διαδραστικό βίντεο στο facebook.

Ο Πέτρος Βρέλλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974. Πτυχιούχος του «Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ» της πολυτεχνικής σχολής Πατρών, και του «Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός από το 1999. Στον ελεύθερο χρόνο του εξερευνά τις δυνατότητες που προσφέρουν τα «νέα μέσα», δηλαδή οι ψηφιακές τέχνες και οι διαδραστικές εγκαταστάσεις. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις τέχνης και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Με την «Έναστρη Νύχτα» πειραματίστηκε και κέρδισε. Tο μεγάλο του χόμπι, όπως λέει ο ίδιος, είναι ο πειραματισμός.

H ζωή του που μοιράζεται ανάμεσα στην τεχνολογία και την τέχνη. O πατέρας του, Παύλος Βρέλλης, είναι γνωστός για το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Γιάννενα

Για να πετύχει την ροή χρωμάτων και σχημάτων που θα θαυμάσετε στο βίντεο «ανέλυσε» τον πίνακα σε περίπου 80.000 σωματίδια-κομμάτια ενός πολύχρωμου puzzle, τα οποία μετακινούνται σαν υγρό με την χρήση ειδικού αλγόριθμου, με μια ταχύτητα μετακίνησης την οποία έπρεπε να ορίσει ο ίδιος χειροκίνητα και όχι αυτόματα.

Η διαδραστική εκδοχή της «Έναστρης Νύχτας» μετατρέπει την αίσθηση ροής του πρωτότυπου έργου σε πραγματική κίνηση (animation). Επιπλέον, επιτρέπει στο θεατή να αγγίξει το έργο και να αλληλεπιδράσει μαζί του, αλλάζοντας την ροή της κίνησης. Κάθε επίδραση είναι προσωρινή και σύντομα το έργο επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση. Η διάδραση συνοδεύεται από μουσική που επίσης ανταποκρίνεται στην κάθε κίνηση. Ένας νέος μηχανικός με καταγωγή από καλλιτεχνική οικογένεια των Ιωαννίνων έδωσε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καινούρια πνοή σ' έναν πολύ γνωστό πίνακα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, προκαλώντας με την ποιότητα της δουλειάς του κύμα ενθουσιασμού στο Διαδίκτυο και αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές από διεθνή ΜΜΕ, τα οποία συνήθως είναι συγκρατημένα σε τέτοιου είδους επεμβάσεις όταν αφορούν σε κλασικά έργα τέχνης.

Η «έναστρη νύχτα» είναι πίνακας του μετα-ιμπρεσσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Απεικονίζει τη νυχτερινή θέα έξω από το δωμάτιο του ασύλου στο Saint Rémy, όπου ο καλλιτέχνης νοσηλευόταν το 1889, ένα χρόνο πριν τον θάνατό του. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε επιστολή προς τον αδερφό του έγραψε: «το να κοιτάω τα αστέρια με κάνει να ονειρεύομαι… Αναρωτιέμαι, γιατί τα φωτεινά σημεία του ουρανού να μην είναι τόσο προσβάσιμα όσο τα μαύρα σημεία ενός χάρτης της Γαλλίας; Όπως το τραίνο μας πηγαίνει στη Tarascon ή στη Rouen, έτσι και ο θάνατος μας πηγαίνει προς τα αστέρια…» Η «έναστρη νύχτα» θεωρείται το αριστούργημα του και σήμερα είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πίνακες ζωγραφικής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.