Αντώνης Σαμαράς - Πρωθυπουργός

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από πολλούς ο «άνθρωπος της χρονιάς», αφού μέσα στο 2012 νίκησε σε δύο κρίσιμες δοκιμασίες. Πρώτον, κατόρθωσε να γίνει Πρωθυπουργός και να σταθεροποιήσει τη χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και αν η οικονομική και κοινωνική κρίση φαίνεται να κρύβει πολλά στάδια ακόμη προτού δώσει τη θέση της σε μια περίοδο εθνικής αυτοπεποίθησης και οικονομικής ανάκαμψης. Δεύτερον, ιδίως τους πρώτους τρεις μήνες της πρωθυπουργίας του, διαχειρίστηκε την εξουσία όντας αναγκασμένος να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με το μάτι του.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από 35 χρόνια στην πολιτική και με μια πορεία προς την κορυφή, η οποία χαρακτηρίστηκε από συγκρούσεις και υψηλή διακινδύνευση, δεν έδειξε να κλονίζεται ψυχολογικά όταν συνειδητοποίησε ότι θα αναλάβει την τύχη της χώρας στην πλέον δύσκολη στιγμή της Μεταπολίτευσης. Αντιθέτως, έμοιαζε έτοιμος. Οι εσωτερικοί του διάλογοι με την Ιστορία, για τους οποίους έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, μάλλον τον προετοίμασαν καλά. Κανείς δεν γνωρίζει αν το πολιτικό του κεφάλαιο θα ενισχυθεί ή θα αναλωθεί μέσα στο 2013, ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να προεξοφλήσει κανείς πώς θα του φερθεί η Ιστορία. Το 2012, όμως, και ιδίως οι έξι μήνες που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, θα καταγραφεί ως η περίοδος που για πρώτη φορά υλοποίησε τον στίχο του Ελύτη και πέτυχε «ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». (ΤΟ ΒΗΜΑ– Παύλος Παπαδόπουλος)

Είναι ο πολιτικός ο οποίος,  στην κυριολεξία, μέσα σε μία 20ετία τα έχει δει όλα και τα έχουμε δει όλα κι εμείς από τον ίδιο!  Από αδιαφιλονίκητο φαβορί να διαδεχθεί τον Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ το 1992 έγινε «μαύρο  πρόβατο» και  προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησής της,  για να βλέπει το…  ταβάνι και μόνο του σπιτιού του (κατά δήλωσή του) για μια 10ετία. Ο Κ. Καραμανλής τον ξαναέβαλε στο παιχνίδι, κάνοντάς τον ευρωβουλευτή και υπουργό,  αλλά λίγοι περίμεναν ότι θα τον διαδεχθεί ως αρχηγός της ΝΔ. Όπως λίγοι περίμεναν ότι θα γίνει τελικά πρωθυπουργός μετά από 20 χρόνια, έστω και ύστερα από οβιδιακές μεταμορφώσεις,  που έκαναν αρκετούς να πεταχτούν εκτός κόμματος πάνω στην αναστροφή  για το μνημόνιο. Αυτή η χρονιά πάντως κλείνει με θετικό πρόσημο  για τον ίδιο, αλλά μένει να δούμε αν το συνεχές «πάνω-κάτω» στην πορεία του θα συνεχισθεί. (star.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.