Αλέξης Τσίπρας - Πρόεδρος κ.ο. ΣΥΡΙΖΑ

«Ενας κομψός άνδρας που φοράει μπλε, στην απόχρωση του κοβαλτίου, κοστούμι, ασορτί σουέντ loafers και κολλαριστό λευκό πουκάμισο – δίχως γραβάτα – καταλαμβάνει την κεντρική θέση». Κάπως έτσι προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον δημοσιογράφο του περιοδικού «Time» τον περασμένο Ιούλιο. Επειτα από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αναδείχτηκε σε κάτι περισσότερο από «πρόσωπο της ημέρας».

Από τις καταλήψεις και την ΚΝΕ των αρχών της δεκαετίας του ’90 ως τον Συνασπισμό, την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση μετά τις κινητοποιήσεις στη Γένοβα, τη «θυελλώδη σχέση» του με τον Αλέκο Αλαβάνο και τέλος την άνοδό του στην ηγεσία της Ανανεωτικής Αριστεράς, όλα καθόρισαν τον σημερινό, 38χρονο Τσίπρα. Είναι ένα αυθεντικό τέκνο της Μεταπολίτευσης και απευθύνεται με αμεσότητα στους ανθρώπους της γενιάς του. Το 2012 υπήρξε η χρονιά που επιχείρησε – και τούτο είναι ένα έργο σε εξέλιξη – να μετριάσει τις ακραίες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη και να αναπτύξει ένα υβρίδιο πολιτικής που προσπαθεί να είναι τόσο ριζοσπαστικό όσο μαζικό. Οι επικριτές του μιλούν για «ρεπλίκα» του Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ’70, ενώ στοιχηματίζουν στην κατάρρευσή του όταν έλθει η ανάπτυξη μετά τη λιτότητα. Αλλοι στοιχηματίζουν με αντίστοιχη θέρμη ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, πράγματι, ο σύμφωνα με το «Time»  κομψός άνδρας καταλαμβάνει κεντρική θέση.        (ΤΟ ΒΗΜΑ – Ηλίας Νικολαΐδης)

 

Απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς εχθρούς (πολιτικά μιλώντας πάντα) στα τρία αυτά χρόνια της ελληνικής κρίσης. Το γεγονός, όμως, είναι ένα: ο Αλέξης Τσίπρας καρπώνεται μια εντυπωσιακή άνοδο στη δημοφιλία του που τον έφερε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το πρώτο κόμμα μετά από 38 ολόκληρα  χρόνια και το δεύτερο καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε η Ένωση Κέντρου) που σπάει το «δίπολο» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα έλαβε ποσοστό 16,78% και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με διαφορά άνω των 3,5 μονάδων από το τρίτο ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά αυτή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στις επαναληπτικές εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 26,89%. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ του 4-5% στο σχεδόν 27%, κάνει σχέδια και όνειρα με το κόμμα του στην κυβέρνηση. Θεού θέλοντος και… εκλογικού σώματος επιτρέποντος θα συμπληρώσουμε, ωστόσο, εμείς. (Star.gr)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.