Γιώργος Λούκος - Διευθ. Φεστιβάλ Αθηνών

Διευθυντής του μπαλέτου της Οπερας της Λυών και διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πέντε μήνες πριν από την έναρξή του, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παραμένει ακέφαλο. Η εξάχρονη θητεία του Γιώργου Λούκου έληξε τον περασμένο Αύγουστο και η θέση παραμένει κενή.  

Τα ερωτήματα ως προς το γιατί το υπουργείο επιθυμεί να αντικαταστήσει τον αδιαφιλονίκητο σύμμαχο της πρωτοποριακής δημιουργίας παραμένουν αναπάντητα.

Μήνες τώρα, ο χώρος του ευρύτερου πολιτισμού αναζητεί απαντήσεις στέφοντας τον Γιώργο Λούκο κεντρικό πρόσωπο σε κλειστές και δημόσιες συζητήσεις. Το «σίριαλ» της παραμονής του έδωσε αφορμή για ονοματολογία επίδοξων μνηστήρων. Στις 20 Αυγούστου μια ανοιχτή επιστολή 80 κορυφαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών προς τον Αντώνη Σαμαρά υπέρ της παραμονής του δεν άλλαξε το κλίμα.  

 Η επιχειρηματολογία υπέρ της αντικατάστασής του είναι η έλλειψη ελληνικότητας στον χαρακτήρα του φεστιβάλ. Κι όμως, από τις συνολικά 25 θεατρικές παραστάσεις οι 19 είναι ελληνικές. Οι εισπράξεις του θεσμού ανήλθαν στα 2.325.000 ευρώ. Η Ελλάδα, όμως, παρουσιάζεται για άλλη μία φορά διχασμένη: από τη μία επιθυμεί διακαώς να παραμείνει ευρωπαϊκή και από την άλλη επανέρχεται σε μια πεπαλαιωμένη αντίληψη εσωστρέφειας.      (ΤΟ ΒΗΜΑ – Θοδωρής Σκριβάνος)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.