Αλλαγές στον Τουρισμό φέρενει το νέο πολυνομοσχέδιο

Ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας παρουσιάζει το υπουργείο Τουρισμού, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με κύριο στόχο τη μετάβαση από τον μαζικό σε έναν ποιοτικό, πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που θα απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις, που δεν αρκείται στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα.

Η προτεραιότητα θα δίνεται πλέον στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών υποδομών, που θα υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο, σε αντιδιαστολή με την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της διάσπαρτης, εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η εισαγωγή ενός νέου τουριστικού προϊόντος, των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (Condo Hotels), ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο λειτουργίας τους, που όπως τονίζεται, δεν θα είναι ανταγωνιστικός ως προς τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά συμπληρωματικός.

Με στόχο την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, προτείνεται η εισαγωγή του θεσμού των ξενώνων φιλοξενίας νέων, που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.

Μία διάταξη αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον ΕΟΤ, ούτως ώστε η υποβολή δικαιολογητικών κλπ από τους ενδιαφερόμενους να γίνεται ηλεκτρονικά.

Εισάγεται διοικητική διαδικασία οριοθέτησης των υφιστάμενων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόβλημα της αδειοδότησής τους. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του επιτελικού ρόλου του υπουργείου Τουρισμού, προτείνεται η μεταφορά της ειδικής υπηρεσίας προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων στον ΕΟΤ.

Για τις χώρες στις οποίες ο ΕΟΤ δεν έχει παρουσία μέσω γραφείου, προτείνεται να δημιουργηθούν θέσεις τουριστικών εντεταλμένων στα εκεί γραφεία των ελληνικών αποστολών.

Όσο αφορά την τουριστική εκπαίδευση, οι μέχρι πρότινος σχολές ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) πλέον θα υπάγονται στο υπουργείο Τουρισμού.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τη χάραξη της στρατηγικής στον τουρισμό είναι η υλοποίηση του παρατηρητηρίου Τουρισμού που, όπως τονίζεται, θα δημιουργηθεί στο υπουργείο.

Τέλος, εφόσον το νομοσχέδιο περάσει στη Βουλή, βαρύτητα θα δοθεί και στον αλιευτικό τουρισμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.