Τουριστικό Marketing και Ελληνικός Τουρισμός

Εάν υπάρχει ένα θέμα μείζονος σημασίας στον χώρο του τουρισμού και το οποίο η χώρα μας δεν το έχει διαχειρισθεί με την ανάλογη οργάνωση, συνέχεια και συνέπεια είναι το Brand “ Ελλάδα “.

Το εθνικό λογότυπο και το σλόγκαν μεταβάλλονται κατά “ το δοκούν “ των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του τουρισμού, χωρίς να υπολογίζονται, οι όποιες αρνητικές παρενέργειες ή επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στην επικοινωνιακή εικόνα της χώρας μας.

Με τα χρόνια έχουν αναμιχθεί οι λέξεις “ Hellas “ και “ Greece “, έχουν τροποποιηθεί ο τύπος των γραμμάτων,το χρώμα και η σημασία τους. Αποτέλεσμα, η μειωμένη αποτελεσματικότητα και ανταποδοτικότητα των όποιων διαφημιστικών προσπαθειών προβολής του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται, ότι το λογότυπο του Ελληνικού τουρισμού έχει αλλάξει 10 φορές τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία διατηρούν το ίδιο για 20 και 15 χρόνια αντίστοιχα.

 Προς επιβεβαίωση της επικοινωνιακής ελαφρότητας με την οποίαν αντιμετωπίζεται ο τουρισμός μας, είναι το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας που έγινε κατά την διάρκεια του 3ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων “ Τουρισμός και Ανάπτυξη “.

Στους συνέδρους παρουσιάσθηκαν διάφορα σλόγκαν του Ελληνικού τουρισμού. Ζητούμενο ήταν να εντοπισθεί ένα, το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ. Το 77,86% των συνέδρων ( άνθρωποι του τουρισμού ) έδωσε λάθος απάντηση.

Ήταν αναμενόμενο, διότι η επικοινωνία του Ελληνικού τουρισμού είναι ανεπαρκής, χαρακτηρίζεται από ανακολουθία και σε καμία περίπτωση  με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Μειώνεται δε επίσης ο βαθμός υψηλής αναγνωρισιμότητας, που επιδιώκομε και ζητούμε από τους υποψήφιους επισκέπτες μας.

Αφορμή για την κατάθεση αυτών των σκέψεων και απόψεων είναι δύο παράλληλες ενέργειες, οι οποίες έγιναν από τις πολιτικές ηγεσίες στον χώρο του τουρισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αντίστοιχα και οι οποίες αναδεικνύουν για άλλη μία φορά και με πολύ εμφανή τρόπο, την “ τουριστική επικοινωνιακή ανακολουθία “ στον τομέα προβολής του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

 Στην πρώτη περίπτωση, η νέα Υπουργός Τουρισμού με την ευκαιρία της συμμετοχής της Ελλάδος στην   διεθνή τουριστική έκθεση “ World Tourist Market “ στο Λονδίνο, παρουσίασε το νέο σλόγκαν για τον Ελληνικό τουρισμό : Greece all time classic “.Το νέο αυτό σλόγκαν έρχεται να αντικαταστήσει το “ You in Greece “ (2011) της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού με τον Κο Γερουλάνο, το οποίο είχε αντικαταστήσει το  “ Kalimera “ ( 2010 ) της Κας Γκερέκου, το οποίο με την σειρά του είχε αντικαταστήσει το “ Greece 5000 years old “ και το “ Greece is you “ ( 2009 ) του Κου Σπηλιωτόπουλου, το οποίο είχε αντικαταστήσει το “ Greece : the true experience “ ( 2008 ) του Κου Μαρκόπουλου, το οποίο είχε αντικαταστήσει το “ Explore your senses in Greece “ ( 2007 ) της Κας Πάλλη- Πετραλιά κλπ,κλπ.

Στην δεύτερη περίπτωση και κατά την διάρκεια της εφετεινής τουριστικής έκθεσης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε θέματα τουρισμού παρουσίασε την νέα τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας για το 2013. Η νέα καμπάνια αυτή στηρίζεται επικοινωνιακά σε ένα νέο λογότυπο (τον ανεμόμυλο), καθώς επίσης και σε ένα νέο σλόγκαν Δωδεκάνησα – Κυκλάδες: το απέραντο γαλάζιο.

Το ανωτέρω επικοινωνιακό σλόγκαν έρχεται να αντικαταστήσει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό που είχε καθιερώσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, το Κυκλάδες – Δωδεκάνησα : Dream Islands. Δύο παράλληλες λοιπόν ενέργειες προβολής και προώθησης  τουριστικού προϊόντος, με τον ίδιο όμως λανθασμένο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής και νοοτροπίας, αφού κοινό στοιχείο και των δύο περιπτώσεων είναι η σύντομη χρονικά αλλαγή επικοινωνιακής πλατφόρμας και μηνύματος, η μη διατήρησή τους σε βάθος χρόνου και άρα η αναποτελεσματικότητα του επιδιωκόμενου στόχου.

Δεν αμφισβητούνται εκ μέρους μας η διάθεση και οι καλές προθέσεις της Κας Αντιπεριφερειάρχη, αναφορικά με την απόφαση και  την υλοποίηση του τουριστικού προγράμματος προβολής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Ο σεβασμός και η εκτίμησή μας προς το πρόσωπό της και την θέση που κατέχει παραμένουν στον ίδιο υψηλό βαθμό. Καταθέτομε όμως, μέσα από την οπτική γωνία της επαγγελματικής μας ιδιότητας στον χώρο του τουρισμού, την αντίθετη άποψή μας, όσον αφορά την μεθοδικότητα, το σκεπτικό και την στρατηγική που ακολουθείται στον σχεδιασμό ενός Marketing Plan προβολής προορισμού, του οποίου παραβλέπονται βασικές αρχές και κανόνες του.

Η επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Ελληνικού τουρισμού. Οι πολιτικές ηγεσίες του τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο πρέπει να αντιλαμβάνονται την σημασία του Marketing, να έχουν το “ γνώθι σ’αυτόν “ και να αναγνωρίζουν, ότι η επικοινωνία απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και ότι είναι δουλειά επαγγελματιών.

Τα πολιτικά κόμματα το γνωρίζουν. Ας θυμηθούμε τι κάνουν κάθε φορά στις εκλογές: Αναθέτουν την επικοινωνιακή στρατηγική τους σε κορυφαίους επαγγελματίες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Αυτοί αναπτύσσουν concept, σχεδιάζουν τα πλάνα των μέσων, αγοράζουν διαφημιστικό χρόνο και χώρο, χρησιμοποιούν ειδικευμένους επιστήμονες για να μετρούν το αποτέλεσμα της εκστρατείας τους στην κοινή γνώμη, είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε σχόλιο ή κριτική των ανταγωνιστών τους, χρησιμοποιούν το internet και γενικά λειτουργούν σε αξιοζήλευτη επαγγελματική βάση, επιδεικνύοντας γνώση και ικανότητα.

Τόσο δύσκολο είναι να το κάνουμε και στον τουρισμό;

Του Αρβανίτη Ιάκωβου : Εκπρόσωπος Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.