Αυξημένη παρουσία βλαβερών ουσιών σε καλλυντικά

Σύμφωνα με το Rapex (Rapid alert system for non-food dangerous products), το σύστημα ελέγχου της Κομισιόν που εντοπίζει και ενημερώνει τα κράτη για τα μη βρώσιμα προϊόντα που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των δειγμάτων που κρίνονται «αντικανονικά». Το φαινόμενο αυτό επιβεβαίωσε πρόσφατα και η Ιταλική Εταιρεία Τοξικολογίας που βρήκε εκτός κανονισμού πολλά είδη καλλυντικών: αφρόλουτρα (35%), ταλκ (3%) αντηλιακές κρέμες (3%), σαμπουάν (6%), βερνίκια νυχιών (6%), βαφές μαλλιών (9%), eyeliner (9%), κραγιόν (12%), κρέμες περιποίησης (31%), αλλά και παιδικά προϊόντα (14%). Τα ποσοστά μοιάζουν μικρά, αν συνυπολογίσει όμως κανείς τη συνδυαστική και επαναλαμβανόμενη χρήση όλων των παραπάνω, είναι προφανές ότι το ποσοστό επικινδυνότητας αυξάνεται δραματικά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας άντρας χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο επτά καλλυντικά προϊόντα, ενώ μια γυναίκα είκοσι! Ο κατάλογος είναι μακρύς: οδοντόκρεμα, κραγιόν, λιπγκλός, σκιές, φον-ντε-τεν, πούδρα, αποσμητικό, λοσιόν μαλλιών, ταλκ, αντιρυτιδική και αντιγηραντική κρέμα, αντηλιακό γαλάκτωμα. Εξίσου μεγάλη είναι και η λίστα των επικίνδυνων τοξικών ουσιών που εντοπίστηκαν σε αυτά: νικέλιο, αρσενικό, υδράργυρος, μόλυβδος (τοξικά για το νευρικό σύστημα), nitrosodiethanolammine (καρκινογόνο), διβουτυλοφθαλικός εστέρας (μια ουσία που μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα και να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο), καθώς επίσης διάφορα συντηρητικά και ορμόνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο από την παρουσία χημικών ουσιών (στο 88,5% των δειγμάτων που αναλύθηκαν), ενώ σε μικρότερο ποσοστό (στο 9,2%) παρατηρήθηκε κίνδυνος μικροβιολογικής μορφής, λόγω της παρουσίας παθογόνων βακτηριδίων για το δέρμα και τους βλεννογόνους. Οσο για την προέλευση των ένοχων προϊόντων; Οι χώρες παραγωγής τους είναι με τη σειρά η Αφρική (8%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (9%), η Κίνα (26%) και στο μεγαλύτερο ποσοστό η Ευρώπη (44%).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.