ΟΑΕΔ: Εργασία σε 50.000 ανέργους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το  «Πρόγραμμα 50.000 θέσεων για την Κοινωφελή Εργασία» παρουσιάστηκε στις 27/08/2013 από τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γιώργος Γιαννούσης και η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοι­νοτικών Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα καθώς και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Απασχόληση Ανέργων σε ΟΤΑ, αφορά, κατά κύριο λόγο, απασχόληση σε δήμους όλης της χώρας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, πρόκειται για πεντάμηνη απασχόληση, ενώ σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο στους 6,5 μήνες.

Οι επιλεγέντες θα απασχοληθούν σε θέσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ.

Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Ωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες Κρατών μελών της Ε.Ε, Βορειοηπειρώτες, Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ίμβρο και Τένεδο και ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
5. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η μηνιαία αμοιβή για τους προσληφθέντες θα είναι 490 ευρώ καθαρά (748 ευρώ μικτά) για όσους είναι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ καθαρά (652 ευρώ μικτά) για όσους είναι κάτω των 25 ετών, ενώ θα παρέχεται και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Θέσεις και ειδικότητες ανά Περιφέρεια

 Η κατανομή των 50.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

 • Ανατ. Μακεδονία-Θράκη: 2.471
 • Αττική: 10.680
 • Βόρειο Αιγαίο: 1.332
 • Δυτική Ελλάδα: 2.692
 • Δυτική Μακεδονία: 1.860
 • Ηπειρος: 1.822
 • Θεσσαλία: 2.784
 • Ιόνια Νησιά: 1.385
 • Κεντρική Μακεδονία: 5.857
 • Κρήτη: 2.679
 • Νότιο Αιγαίο: 1.789
 • Πελοπόννησος: 2.236
 • Στερεά Ελλάδα: 2.412

Οι ειδικότητες που μπαίνουν σε προτεραιότητα αφορούν αποφοίτους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ), κυρίως διοικητικούς, οικονομολόγους, λογιστές, προσωπικό γενικών καθηκόντων, αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, βρεφοκόμους, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές και νοσηλευτές.

Υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, σε φόρμα που θα αναρτηθεί, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι κατηγορίες εγγεγραμμένων ανέργων, οι οποίοι θα αξιολογηθούν με βάση τη διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, για το οικονομικό έτος 2012, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση.

Αρχικά, το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί μόνο στους άνεργους που δεν έχουν στην οικογένειά τους κανέναν εργαζόμενο, όμως τελικά, οι ομάδες ανέργων που μπορούν να συμμετέχουν διευρύνθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Κατεβάστε την υπουργική απόφαση επιλέγοντας (κλικ) ΕΔΩ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.